Vedení Jihočeského kraje láká rodiny, aby strávily letní dovolenou v regionu. Poskytne jim slevy

24. květen 2020 09:40

Slevou až 300 korun na osobu a noc při vícedenních pobytech chce Jihočeský kraj motivovat rodiny s dětmi k tomu, aby strávily letní dovolenou na jihu Čech. Krajští zastupitelé schválili program na podporu cestovního ruchu, který se stal při pandemii koronaviru jedním z nejvíce zasažených oborů. Součástí je i padesátiprocentní sleva na vstupné do galerií, divadel a památek. 

„Cestovní ruch je jedním z velmi důležitých segmentů hospodaření Jihočeského kraje a je to také významný zaměstnavatel, pracuje v něm zhruba 17 tisíc lidí,“ připomněla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Podle ní budou moct lidé při pobytu v regionu čerpat padesátiprocentní slevu na vstupné například do Alšovy jihočeské galerie nebo do táborského Divadla Oskara Nedbala.

V rámci pobytů pak kraj uhradí třetinu ceny za osobu a noc v maximální výši 300 korun. „Je to podpora na sto tisíc přenocování. Je důležité, aby to nebyla jedna nebo dvě noci, ale celý pobyt, zájemci si budou moci zažádat o vouchery, které bude distribuovat Jihočeská centrála cestovního ruchu přes destinační managementy,“ dodala Ivana Stráská.

Čtěte také

Pro návrh hlasovalo 45 z 55 přítomných zastupitelů. Vedení kraje ho připravilo ve spolupráci s opoziční ODS. Předseda zastupitelského klubu občanských demokratů Martin Kuba v něm vidí především důležitý tržní faktor. „My nedáváme peníze těm hotelům, ale lidem, kteří si sami vybírají, do jakého hotelu pojedou. Hotely v tom mohou samy aktivně spolupracovat, klienty oslovovat, lákat je sem, nabízet další výhody,“ uvedl.

Na program kraj celkem vydá bezmála 40 milionů korun. Konkrétní podmínky teď dopracuje Jihočeská centrála cestovního ruchu a finální podobu pak ještě schválí krajští radní.

„Počítám s tím, že prvního června by to mělo být schválené a v půlce června si lidé budou moci vygenerovat první vouchery a vyrazit na dovolenou se slevou. Klíčové pro nás je, aby do deseti dnů, kdy ubytovatel poskytne slevu, se mu peníze vrátily na účet, abychom nebrzdili cash flow jednotlivým hotelům,“ popsal ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Podle něj dál platí, že poměrně vysokou obsazenost mají momentálně hlavně malé ubytovací kapacity, například na Šumavě. S problémy se potýkají především větší hotely ve městech, které ubytovávají větší skupiny.

Spustit audio

Související