Na jindy přeplněné Vltavě jsou teď jen skalní vodáci, provozovatelé služeb začínají počítat ztráty

11. květen 2020 13:39

Vydat se na vodu můžou lidé už od začátku dubna, moc toho ale během letošního jara poznamenaného pandemií koronaviru nevyužívají. Na provozovatele služeb podél řeky Vltavy tak tvrdě dopadá výpadek příjmů za pronájem lodí a ubytování v kempech.

Na vodu z Českého Krumlova do Zlaté Koruny vyrazila o uplynulém víkendu Kamila Beňová z Prahy s kamarády. „Říkali jsme si, že ještě nebude tolik lidí. Většinou v sezóně moc nejezdíme, protože tady bývá dost narváno. Nám vyhovuje právě prázdno na řece, nechceme někde stát a strávit tím celý den,“ vysvětlila.

Parta vodáků počítala s tím, že jim plavba zabere jen pár hodin. „Sice nebudou otevřené stánky, ale bude málo lidí, nebudeme muset čekat před jezy. To, že jsou zavřené kempy, nám nevadí, my jsme takoví jednodenní jezdci a díky tomu bude na řece volněji,“ dodali.

Čtěte také

To, co z čeho mají radost vodáci, příliš netěší provozovatele půjčoven. „Přestože je pěkné počasí, máme minimální počet rezervací ve všech našich půjčovnách od Vyššího Brodu až po Krumlov. Obvykle to v téhle době bývá mnohem lepší, jezdí školy, takže to bývá de facto plná sezóna,“ uvedl Milan Sonák z půjčovny lodí.

Propad pocítil i Radek Pivnička, který zajišťuje kompletní servis školám. „Bohužel letos nemáme žádnou školu a výhledově to vypadá, že žádná ani nebude,“ potvrdil.

Přesto všichni provozovatelé služeb u řeky Vltavy věří, že až se za dva týdny otevřou kempy, rozběhne se sezóna naplno a vodáci vynahradí jarní výpadek.

Spustit audio

Související