Řadě lidí se rozplynul sen o dovolené u moře. Mnozí ale věří, že se podívají do Chorvatska

5. květen 2020 11:58

Chorvatsko chce v létě otevřít hranice občanům některých států Evropské unie. Kvůli koronaviru ale omezí počet lidí na plážích, přísná bezpečnostní pravidla mají platit i v hotelích. Letní dovolená v zahraničí se však pro hodně lidí stává nesplnitelným snem.

„Chystali jsme se do Itálie na týdenní pobyt, nakonec budeme tedy v Čechách, pojedeme na Moravu,“ říká paní Andrea, jejíž rodina už plánuje dovolenou bez moře.

S vidinou dovolené v Itálii se rozloučila i Zuzana Reichlová. Věří ale, že vyjde alespoň Chorvatsko. „Dovolená se má odehrávat někdy v polovině září, předpokládám, že se situace poněkud změní. Pokud by ale zůstala přísná opatření jako povinnost zaplatit si test, bylo by to pro nás neakceptovatelné, to by se dovolená prodražila,“ dodává.

Řada lidí, kteří měli zaplacenou dovolenou přes cestovní kancelář, ji teď ruší nebo přesouvají na jiný termín. „I když není jisté, zda se hranice neotevřou, klienti už nemají důvěru. Je v nich vyvolaná taková všeobecná panika, že chtějí stornovat i zájezdy na srpen a září. Může být samozřejmě situace špatná, ale může se i zlepšit a lidé zbytečně v panice ruší dovolenou,“ komentuje vedoucí táborské cestovní kanceláře Lenka Tomancová.

Čtěte také

Určitou nadějí jsou teď podle ní jednání mezi Českem a Chorvatskem o tom, jak v létě umožnit turistům strávit dovolenou na Jadranu. Mohlo by to alespoň částečně stabilizovat i byznys na poli cestovního ruchu, který se kvůli zavřeným hranicím ocitl v ohrožení.

„U Chorvatska je velká naděje, že to menší cestovku zachrání. Velké firmy mají větší problém, protože ty mají letecké zájezdy, létají kamkoli jinam a zrovna Chorvatsko je pro ně menší produkt,“ vysvětluje Lenka Tomancová.

Chorvatský premiér Andrej Plenković v rozhovoru pro místní deník potvrdil, že země by už v létě ráda otevřela hranice pro občany vybraných států Evropské unie. Jmenoval mezi nimi i Českou republiku. Záviset to bude nejen na mezivládních dohodách, ale především dalším vývoji pandemie koronaviru.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související