Vietnamská komunita na Prachaticku se spojila a pomohla jedné povodněmi poničené nemocnici

4. říjen 2024 08:04

Krátce po svítání naložili zástupci vietnamské komunity z Prachaticka dodávku a vyrazili směrem na Moravu. Koupili dvanáct vysoušečů, které pomůžou povodněmi zničené nemocnici v Krnově. A přidali i trochu místního vyhlášeného pečiva.

Vysoušeče nakládal do dodávky například pan Martin. „Máme tady dobrou partu, dobré lidi, kteří mají dobré srdce. Tam se stalo neštěstí, tak chceme pomáhat. Nevěděli jsme přesně, co by potřebovali, tak jsme se s nimi spojili,“ popsal.

S organizací pomáhala Marie Klujbrová. „Přišli na to Vietnamci, kteří mě oslovili, protože jako parta jsme pomáhali v době covidu prachatické nemocnici. Navrhli, abych se obrátila na Krnov, a tam naši pomoc uvítali. Řekli, že by potřebovali vysoušeče. Původně si mysleli, že tam pošleme tak dva, ale když jsem jim řekla, že jich vezeme dvanáct, byli hodně překvapení,“ usmívala se.

„A vezeme nejenom vysoušeče, ale také naše koláče, husinecký chléb, pivo. Koláče pekla moje kamarádka, kterou jsem také požádala součinnost. Vlastně je to akce výborných kamarádů a všech, co se snaží pomáhat,“ dodala.

Na dar se složila vietnamská komunita z celého Prachaticka. Pomohla tak nemocnici v Krnově na Bruntálsku, která sice už po povodni obnovila běžný provoz, ale opravy škod tam potrvají řadu měsíců.

Spustit audio

Související