Areály pro školy v přírodě a tábory jsou prázdné. Provozovatelé jdou do ztrát

28. duben 2020 15:26

Osm škol odřeklo pobyt v rekreačním středisku Velké Skaliny na Kaplicku. Jeho provozovatel doufá, že v létě budou moct děti přijet alespoň na tábory. Už teď je ve finanční ztrátě a vyplnit potřebné tabulky k žádosti o podporu od státu se jeví jako nemožné.

„Vzhledem k tomu, že všechny školy v přírodě do konce června se odhlásily, přišli jsme asi o osm pobytů. Na tržbách je to propad půl milionu,“ říká provozovatel střediska Velké Skaliny Stanislav Šimášek.

Rozhodl se proto požádat o podporu ve vládním programu, ale formulář je podle něj velice složitý. „Podle mého není v lidských silách to vyplnit, to je tolik údajů a tabulek, které jsou tak dlouhé, že pro normálního člověka je to prakticky nemožné,“ popisuje.

Do jak velké ztráty se dostane, rozhodnou hlavně letní tábory. „Bylo by dobré, kdyby politici během jednoho týdne čtyřikrát něco nezměnili, kdyby řekli jedno jediné resumé, které platí a podle kterého bychom se zařídili,“ dodává Stanislav Šimášek.

Čtěte také

Areál Velké Skaliny se na sezónu připravuje jako obvykle, úklid po zimě, malování prostor nebo oprava střechy jsou hotové. Časté jsou podle provozovatele také dotazy rodičů na letní tábory. „Po každém prohlášení, které zazní od vlády, někdo volá. Hlavně rodiče jsou bezradní, protože potřebují chodit do práce, až tohle všechno skončí, a neví, co bude s dětmi,“ říká.

Náročná je situace i pro Jana Horalicu, který má na starosti jeden táborový cyklus. „Je to hrozné v tom, že člověk neví, jestli má ten tábor připravovat, nebo ne. Je to taková bezmoc,“ doplňuje.

Finanční ztrátu pociťuje i lesní penzion Kobylnice na Lipně. Areál měl být od dubna do června plný školáků, zatím tu provozovatelé počítají s propadem téměř milion korun.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související