Děti rodičů, kteří pracují v takzvané první linii, mohou stále chodit do školky, ale jen s rouškami

21. duben 2020 17:12

Střední, základní i mateřské školy zůstávají kvůli pandemii koronaviru zavřené. Rodiče dětí od 3 do 10 let, kteří pracují v takzvané první linii, můžou využívat služeb dětských skupin. Na jihu Čech v nich jsou stále volná místa.

Ředitelka třeboňské Mateřské školy Sluníčko Zdeňka Feriančiková se sklání nad tříletou Elen, která právě skládá dřevěná puzzle se zvířátky. Je jedním z dětí, které i během pandemie koronaviru mají možnost mateřskou školu navštěvovat. Její otec totiž pracuje u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

„Přijímáme sem děti záchranářů, zdravotníků, policistů, sociálních pracovníků a nově teď pracovníků lékáren. Ti si mohou zavolat nebo dostaneme pověření z kraje a děti k nám mohou docházet,“ vysvětluje Zdeňka Feriančiková.

Protože její mateřská škola teď funguje i pro děti, které sem běžně nechodí, režim je tomu přizpůsobený. „Ráno přijdou a probíhá takzvaná volná hra jako v běžném provozu. Do všech činností je ale nenutíme, protože jsou tu na návštěvě, s cizími učitelkami, tak je nechceme příliš stresovat,“ popisuje ředitelka.

I v mateřské škole musejí děti dodržovat přísná pravidla. Na ústech mají roušky a po mytí rukou používají dezinfekci.

Že by například roušky musely děti ve školce nosit i poté, co se běžně otevřou, si teď Zdeňka Feriančiková neumí představit. Omezilo by to podle ní i některé důležité činnosti. „Například v rámci logopedie je pusa velice důležitá, takže logopedická cvičení by se musela úplně vypustit,“ připomíná.

Čtěte také

I přesto, že teď do mateřské školy chodí také děti z jiných zařízení, snaží se učitelky rozvíjet i jejich dovednosti. „Teď třeba děti u stolečku procvičují jemnou motoriku a špetkový úchop pro správné držení tužky,“ komentuje Tereza Soukaná.

Elen chodí do mateřské školy pravidelně. „Jsem rád, že to vůbec funguje, protože oba pracujeme na směny, a tak by byl velký problém malé dítko někam dát. I když je člověk doma, tak je unavený po noční, a prarodiče už také nemají moc sil, nechceme je zatěžovat čím dál tím víc,“ říká otec Martin Lehmann.

Zájem o služby dětských skupin se začíná pomalu zvyšovat a města jsou připravená pro děti rodičů z takzvané první linie otevírat další. Kdy obnoví běžný provoz mateřských škol, zatím jejich zřizovatelé nevědí. Čekají na pokyny ministerstev školství a zdravotnictví.

Spustit audio

Související