Maximálně čtyři hosté a roušky jako módní doplněk. Tak teď musí vypadat svatby

21. duben 2020 10:25

V Česku se zase začaly konat svatební obřady přerušené pandemií koronaviru. Někteří snoubenci si svůj vysněný termín nechtěli nechat ujít, i když to stále znamená významná omezení. Kromě nutných účastníků mohou zatím pozvat jen čtyři hosty, roušky se staly módním doplňkem.

„Veselku pro rodinu jsme přesouvali na říjen, ale domluvili jsme se, že se vezmeme hned, jak to bude možné, tak jsme toho využili první den,“ říká nevěsta Kateřina Jančiová, která se původně měla vdávat 18. dubna.

Datum je podle ní i jejího snoubence Šimona Drahoše pro jejich vztah důležité. „To, že budeme mít svatbu mezi našimi narozeninami, jsem vymyslel hlavně já. Jsem hodně rád, že se to nakonec vydařilo, že jsme obřad museli posunout jen o dva dny,“ dodává ženich.

Kateřina se Šimonem se rozhodli manželství uzavřít na úřadě v Benešově nad Černou pouze za přítomnosti svědků. Ty nevěsta vybavila ručně vyšívanými rouškami. „Během příprav jsem byla ve facebookových skupinách a tam se začala strašlivě propírat právě situace s rouškami. Některým nevěstám to asi hodně zničilo jejich sen o perfektní dokonalé svatbě, ale já jsem si z toho chtěla udělat trochu legraci, ukázat, že i rouška může být pěkná a vtipná,“ vysvětluje nevěsta.

Čtěte také

Pro oddávající starostku Veroniku Zemanovou Korchovou šlo o první letošní svatbu, ostatní zatím snoubenci kvůli pandemii koronaviru zrušili. „Byla jsem trochu nervózní z roušky, aby mě bylo slyšet. Řeč dávám vždy každému z lásky a nevím, jestli to tak působí, i když jsou mi vidět jen oči, s rouškou jsem musela trochu zápasit,“ popisuje.

Matrikářka Alena Besťáková byla kromě roušky vybavena také modrými gumovými rukavicemi, aby mohla všem podat pero k podpisu. Tentokrát navíc musela místo jednoho pera přinést šest per. „Když nemají rukavice, tak aby měl každý svou propisku na podpis,“ komentuje.

Opatření ale nezabránila prvnímu manželskému polibku a z neobvyklého průběhu svatby nakonec novomanželé Drahošovi udělali její výhodu. Nevěsta si svatební šaty oblékla už jednou v sobotu kvůli focení, v pondělí na obřad a znovu si je chce vzít na podzim při rodinné oslavě.

Spustit audio

Související