S blízkými si obyvatelé domova pro seniory v Kaplici telefonují přes Skype. Díky tomu je slyší i vidí

19. duben 2020 09:05

Senioři v době koronaviru skypují. S nápadem přišla sociální pracovnice Michaela Jarošová z domova v Kaplici na Českokrumlovsku. Někteří klienti telefonují i hodinu, jiní tráví čas šitím roušek a procházkami po zahradě.

„To volání je dobré, je to lepší než telefon. Volám si tak s dcerami, jedna je až na Slovensku,“ pochvaluje si obyvatelka domova pro seniory v Kaplici Antonie Horečná.

Rodina si po telefonu domluví čas volání a pracovníci počítač nastaví a přinesou rovnou do pokoje klienta. Pak odejdou, aby senioři měli soukromí. „Při běžných chřipkových epidemiích jsme náš domov nikdy nezavírali, tahle situace pro nás byla nová, tak jsme hledali, jak nahradit kontakt, který je důležitý. Tahle forma je výborná,“ říká sociální pracovnice Michaela Jarošová.

Čtěte také

Někteří senioři pomáhají i s šitím roušek. „Šiju je pro zaměstnance, pomáhá i můj partner, který mi stříhá látky,“ popisuje Věra Hovorková.

Paní Marie v této době čas nejraději tráví luštěním křížovek a na zahradě nového areálu, kde jsou i ovce a slepice. „Velice ráda chodím ven, je to kousek od rybníka, kam jsem se dřív chodila koupat. Na zahradě máme houpačku, ráda také využívám kolo, které tu máme,“ vypráví.

Pěkné počasí zvedne náladu i paní Miloslavě. „Chodím dopoledne ven minimálně na hodinu, po všelijakých cestičkách, a odpoledne opět. Když je pěkné počasí, je to pohádka,“ říká.

Činnost domova pro seniory v Kaplici uvedla Asociace poskytovatelů sociálních služeb jako příklad dobré praxe.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související