Jindřichohradečtí zastupitelé poprvé v historii jednali online, kvůli epidemii tento způsob zvolí i další obce

30. březen 2020 15:04

Kvůli epidemii koronaviru ruší některá města schůze zastupitelstev, jednání odložily například České Budějovice a Český Krumlov. Jinde se zastupitelé spojí formou online videokonference. Tuto zkušenost už za sebou mají zastupitelé v Jindřichově Hradci.

„Hlavním důvodem, proč bylo nutné zastupitelstvo svolat, bylo to, že jsme potřebovali schválit finanční prostředky na krizové řízení,“ vysvětluje tajemník městského úřadu Karel Holý.

Jednání prostřednictvím videokonference se zúčastnilo 21 z 27 zastupitelů. Na přípravu mělo město jediný den. Původně se totiž počítalo s tím, že se zastupitelé klasicky sejdou v sále kulturního domu Střelnice, jen bez přítomnosti veřejnosti.

„Pro některé z nich to byla možná i první zkušenost s takovou videokonferencí, takže se podařilo vychytat technické nedostatky, které byly třeba způsobeny špatným nastavením mikrofonu,“ dodává tajemník. Někteří zastupitelé využili k připojení počítače, jiní mobilní telefony.

Čtěte také

Prostřednictvím videokonference jednali zastupitelé v Jindřichově Hradci téměř dvě hodiny. Jestli se stejným způsobem sejdou i na konci dubna, pokud bude omezení shromažďování trvat, Karel Holý zatím neví.

„Skutečně to musí být nezbytně nutné, to znamená související s nouzovým stavem, s tím, že by mohly vzniknout nějaké ekonomické a hospodářské škody, někde by se nestihly nějaké lhůty a podobně. Musíme opravdu pečlivě vážit, zda je nutné to zastupitelstvo konat,“ říká.

Záznam z historicky prvního jednání jindřichohradeckých zastupitelů prostřednictvím online videokonference si teď můžou lidé prohlédnout na internetu a případně k jednání poslat připomínky.

Spustit audio

Související