Slunečné počasí láká lidi do přírody. I tam ale kvůli koronaviru platí opatření

20. duben 2020 09:06

Slunce vylákalo o víkendu turisty do parků a lesů. Lidé se chtějí provětrat, nadýchat čerstvého vzduchu. Nesmí ale kvůli koronaviru zapomínat na hygienické předpisy.

Mezi vyhledávaná místa obvykle patří Česká Kanada s hradem Landštejn. O uplynulém víkendu tam ale moc návštěvníků nebylo.

Hostinský Karel Batelka obsluhoval cyklisty a kolemjdoucí přes okénko. „Když sem někdo zajde, tak spíš na kávu, nějaké pivčo, na tržbu to není nic moc,“ popsal.

Na hradě Landštejn bylo k vidění jen pár lidí, ústa měli zakrytá rouškami. Někteří na parkovišti z aut vyložili kola a vydali se na cyklovýlet po okolí. „Chceme strávit víkend aktivně. Máme namířeno až k hranicím s Rakouskem, je to tam moc hezké, tak si to chceme projet. My jsme sice z Prostějova, ale tuhle oblast máme moc rádi, je tu nádherně,“ řekla Radka.

Čtěte také

Její společník Marek předpokládal, že po cestě mnoho dalších lidí nepotkají. „Tady to není žádná velká změna, ani jindy to tu není moc frekventované,“ vysvětlil.

Na Landštejn si udělali výlet i Markéta s Tadeášem. „Nemáme to úplně naplánované, ale řekli jsme si, že chceme strávit víkend někde v přírodě. Vydali jsme se proto někam, kde jsme ještě nebyli. Já pocházím od Třeboně a odtud je kousek,“ prozradil Tadeáš.

Speciální opatření vlády kvůli koronaviru pohyb v přírodě a parcích nezakazují, má to ale své limity. Lidé by měli být nanejvýš ve dvou, s výjimkou rodinných příslušníků, od ostatních musí dodržovat nejméně dvoumetrový odstup.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související