Lodě pro turisty by na Lipně mohly začít jezdit začátkem května, přívoz už zájemce vozí

28. duben 2020 08:48

Někteří už mají hotovo, jiní dokončují to nejnutnější. Lipenští lodní dopravci se připravují na nadcházející letní sezónu. Vyhlídková plavidla včetně největšího parníku Adalbert Stifter by turisty mohla začít vozit už začátkem května. Vše se bude odvíjet od opatření kvůli pandemii koronaviru.

Největší lipenský parník Adalbert Stifter už je na vodě a připravený na hlavní letní sezónu. Kdy ale začne jezdit, to není úplně jasné. Jeho provozovatel Karel Andrle zatím počítá s datem 8. května, ale scénář se může měnit.

„Nemohu říct, co bude za čtrnáct dní. Naše loď Adalbert Stifter je hodně velká, to znamená, že případné odstupy mezi cestujícími, dezinfekci a také omezený počet lidí na palubě jsme schopni bez problémů zachovat,“ říká. Parník bude mít hlavní zastávky v Lipně, Dolní Vltavici a ve Frymburku.

V letošní sezóně do flotily přibude nová loď Smetana, která popluje mezi Horní Planou, Dolní Vltavicí a Černou v Pošumaví. Všechny okruhy bude spojovat ještě třetí plavidlo Vltava.

Čtěte také

„Nová loď tady na začátku května patrně ještě nebude. Přijela po vodě do Lince a nyní se připravuje transport po silnici do Frýdavy u Lipna. Předpokládáme, že dorazí přibližně za měsíc, takže na hlavní sezónu od června už by měla být připravená,“ dodává Karel Andrle.

Naopak přívoz mezi Horní Planou a Bližší Lhotou už po krátké technické odstávce opět jezdí. Zatímco loňská sezóna byla rekordní a skončila vlastně teprve nedávno, teď dopravce zaznamenal ztráty kvůli úbytku takzvaných pendlerů. „Kvůli koronavirové krizi nám chybí takových třicet, možná až padesát procent uživatelů,“ potvrzuje kapitán Karel Kukačka.

V létě tu ale čekají velký nával turistů, protože podle Karla Kukačky lidé nebudou mít kvůli uzavřeným hranicím příliš mnoho možností, kde strávit dovolenou. Jízdní řád zatím funguje v mírně omezeném režimu. „Jakmile nemáme pendlery, večer bychom neměli koho vozit,“ vysvětluje Karel Kukačka.

Ostatní dva přívozy ve Frymburku a v Dolní Vltavici by měly být plně v provozu už pro nadcházející prvomájový prodloužený víkend.

Spustit audio

Související