Zoo Hluboká zatím provoz neobnoví. Nesplňuje totiž všechny podmínky stanovené vládou

27. duben 2020 10:03

Hlubocká zoo ještě neotevře. Chybí jí systém pro online prodej vstupenek. To je jedna z podmínek obnovení provozu, kterou při uvolňování opatření proti koronaviru schválila vláda. Pracovníci zahrady navíc musí připravit některá zvířata na příchod návštěvníků.

„Návštěvníci budou moci nakupovat výlučně časové vstupenky vzdáleným přístupem. K tomu potřebujeme e-shop, který bude schopný toto zajistit, nebo využít služeb prodejců vstupenek, se kterými budeme jednat,“ uvádí hlavní překážku pro otevření ředitel zoo Vladimír Pokorný.

Další bod usnesení vlády stanovuje, že do zoologické zahrady může denně vstoupit maximálně 150 lidí na hektar plochy. „U nás to činí přibližně 900 návštěvníků, takže musíme nějakým způsobem přes ten online prodej vstupenek zajistit toto omezení kapacity,“ dodává ředitel.

Čtěte také

To ale není jediné opatření, které je nutné ještě před otevřením zoologické zahrady udělat. „Začalo nám hnízdit několik druhů ptáků, které jsou normálně zvyklé na lidi, ale jak tu návštěvníci nebyli, postavily si hnízda velice blízko k plotům. Musíme tedy udělat nějaké zákryty, oplocení, aby ptáci měli mnohem větší klid a měli jsme nějakou šanci na odchov,“ vysvětluje zooložka Markéta Jariabková.

Týká se to například voliéry jeřábů popelavých. „Samice si letos zvolila místo pro hnízdo na úplně jiné straně než normálně, blíž k plotu. Opatření je nutné nejen kvůli jeřábům, ale i návštěvníkům, protože samec si samici na hnízdě velice brání a mohlo by dojít i k úrazu,“ říká zooložka.

Podle prvních předpokladů by se Zoo Hluboká mohla otevřít ke konci tohoto týdne. Na systému online prodeje vstupenek zatím také pracuje Zoo Dvorec. Naopak už v pondělí první návštěvníky přivítá zoologická zahrada v Táboře.

Spustit audio

Související