K táborské zoo se jezdí po úzké silnici mezi rodinnými domy. Obyvatelé to chtějí změnit

14. říjen 2019 11:22

Kdo míří do Zoologické zahrady Tábor, toho čeká cesta místní částí Větrovy po úzké silnici mezi rodinnými domy. Obyvatelé to ale chtějí změnit. Sepsali petici a obrátili se na zastupitele. Ti mají na stole sedm variant, kudy by mohla nová cesta do zoo vést.

„Je to jedno velké zoufání, lidem v téhle klidné příměstské části se zásadně změnil život tím, že tady zoo vznikla. Netýká se to jen těch, kteří mají domy v těsné blízkosti prašné cesty, ale všech,“ říká obyvatelka Větrov Gabriela Ťoupalíková.

Její slova potvrzuje Jan Komzák, jehož dům přímo sousedí se zoologickou zahradou. „Veškerá doprava jde přes tuhle cestičku, která je velmi úzká a slouží pro 70 tisíc automobilů za rok. To je naprostá katastrofa. Ty cesty, které vedou k zoo, jsou v naprosto otřesném stavu, sype se tam jakýsi recyklát, který se občas pokropí vodou nebo udusá mechanizací,“ popisuje.

Čtěte také

Problém příjezdové komunikace budou v pondělí řešit táborští zastupitelé. „Před námi je úkol vybrat, nebo nevybrat jednu ze sedmi variant nového dopravního napojení zoologické zahrady. Je to podmínka změny územního plánu. Aby zoologická mohla bez problémů fungovat, musí mít odpovídající dopravní napojení. Teď tam ta auta a autobusy kličkují mezi místními domky a nedává to smysl,“ potvrzuje starosta Štěpán Pavlík.

Příjezd mimo obytnou zástavbu je prioritní i pro samotnou zoologickou zahradu. „Plně to podporujeme. Dokonce jsme nabídli, že novou cestu vyprojektujeme na vlastní náklady a budeme ji částečně financovat,“ uvádí majitel Evžen Korec.

Většina obyvatel Větrov ale hájí zcela jiné postoje. Místo hledání nového dopravního napojení by podle nich město mělo jednat o likvidaci nebo přestěhování zoologické zahrady jinam.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související