Stádo zubrů v táborské zoo má další dvě mláďata, Tauru a Tarana

10. červenec 2019 11:05

Stádo zubra evropského, konkrétně jeho nížinné linie, se v Táboře rozrostlo o další dvě mláďata. Zoo tak má už čtyři vlastní odchovance tohoto impozantního kopytníka.

Všechna jména narozených zubrů začínají na Ta. Táborská zahrada, která se specializuje na chov zvířat ohrožených vyhynutím, má v plemenné knize vyhrazena pro všechna odchovaná mláďata zubra evropského právě počáteční písmena Ta.

„Jsme jedinou zoologickou zahradou v ČR, která dělá výzkum zubra evropského, jehož výsledky publikují renomované odborné časopisy v zahraničí,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Zoo v Hluboké postaví noční pavilon

Zato surikaty byly zvědavé, kdože to ruší jejich odpolední siestu

V novém pavilonu v Zoo Hluboká budou zvířata s noční aktivitou. Lidé v nové expozici uvidí například ženetky, poletušky nebo některé druhy menších hlodavců. Zvířata pocházejí z celé Evropy, mírné až subtropické části Asie a severní Afriky.

Jedno z největších zvířat, které před pár staletími žilo i v lesích české kotliny (dospělý samec váží až 900 kg), bylo na počátku 20. století ve volné přírodě vyhubeno. A jen díky mezinárodní spolupráci se podařilo největší suchozemské obratlovce Evropy zachránit. A protože cílem táborských chovatelů je návrat tohoto živočišného druhu také do české přírody, zapojili se do projektu, jehož základem se v roce 2016 stalo pětičlenné stádo pocházející z Polska a Německa.

Tábor a Tara

Už v roce 2017 a 2018 se jim narodila první dvě mláďata, pojmenovaná Tábor a Tara. „Z každého odchovaného mláděte máme velkou radost, ale ze samiček vždy o něco větší. Samci se totiž, na rozdíl od opačného pohlaví, nemohou připojit k jinému stádu a musí založit nové. To také znamená zcela nový životní prostor a to bohužel není v hustě osídlené české krajině jednoduchý úkol,“ popisuje situaci hlavní zoolog ZOO Tábor Ondřej Kott.

Stádo zubrů v táborské zoo má další dvě mláďata, Tauru a Tarana

Přesto se brzy první dva táborští odchovanci zubra evropského vrátí do přirozeného prostředí. „Čekají nás dva transporty odchovaných zubrů do velkoplošných rezervací,“ prozrazuje ředitel zoologické zahrady Evžen Korec. Netají spokojenost s úspěšným odchovem tohoto ohroženého druhu. „Reprodukce zubřího stáda jde nad očekávání dobře,“ pochvaluje si.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech ZOO Tábor je zároveň jednou z nejmladších v ČR. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat.

Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. Jen vloni ji navštívilo 83 tisíc lidí. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 310 zvířat takřka 80 živočišných druhů.

autor: Filip Sušanka
Spustit audio

Související