Do měst a obcí se začínají vracet farmářské trhy, které byly zakázané kvůli šíření koronaviru

23. duben 2020 09:12

Vláda po více než měsíci znovu povolila pořádání farmářských trhů. Ve středu mohli lidé nakoupit například v historickém centru na Žižkově náměstí v Táboře, zájem byl hlavně o čerstvou zeleninu, bylinky a sazenice.

Krátce před polednem bylo na místě ještě poměrně velké množství stánků, u kterých lidé vybírali třeba sazenice květin na jarní záhony.

S dobrou náladou dorazila paní Kateřina, která obnovení tradičních trhů jednoznačně vítá. „Jsem moc ráda, potřebuji teď hlavně rajčata a papriky, abych mohla sázet. Navíc jsou tady i nějaké vztahy, rádi se vidíme a jsme rádi, že nám trhovci neumřou hlady,“ usmívala se.

Na trhy přijelo asi třicet farmářů. Byl mezi nimi Martin Kořének z Vícemile. „Musím říct, že z toho mám velice dobrý pocit, nebyly to návaly lidí, fakt si udržovali dostup a přitom krásná návštěvnost. Já jsem nadšený, počasí je krásné a to, že jsou lidé venku, je mnohem zdravější, než když chodí do supermarketů. Navíc kdyby trhy nepovolili, všechny sazenice bych vyhazoval,“ komentoval.

Farmářské trhy se vrací i na další místa na jihu Čech. Už ve čtvrtek mohou lidé nakoupit například u stánků na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související