Zoo Hluboká založila chovnou skupinu ohroženého druhu jelena siky vietnamského

22. leden 2020 08:48

Jeleni siky vietnamského jsou novými obyvateli hlubocké zoo. Téměř roční mláďata přivezli ošetřovatelé z vídeňské zoologické zahrady. Dva samci se stali základem chovné samčí skupiny.

Ta pomůže zachovat kvalitní chov sik vietnamských v evropských zoologických zahradách. Tento druh jelena patří totiž v přírodě na celém světě k ohroženým zvířatům.

Vypuštění jelenů do nového bydliště předcházela strategická porada několika pracovníku zoologické zahrady a také veterináře Emanuela Krejcara. Ten siky naočkoval a zkontroloval.

„Teď jsou trochu poplašení, protože absolvovali čtyřhodinovou cestu v bednách, ale vypustili jsme je a teď je necháme v klidu. Jeden člověk je bude hlídat, aby se nepotloukli, a já si myslím, že do dvou dnů si zvyknou,“ popsal. Jeleni tak už poznávají výběh, otevřenou mají i stáj se senem, vodou a minerálními látkami.

Čtěte také

Mláďata, která přijela z vídeňské zoo, jsou téměř rok stará. „Jeden je narozený v březnu a druhý v červnu, je krásně mezi nimi vidět ten velikostní rozdíl. Samci ještě nemají narostlé paroží, což je pro samotný transport mnohem lepší, aby nezranili sebe nebo ošetřovatele,“ dodává zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková.

Právě tato samčí skupina by měla zajistit kvalitní chov sik vietnamských v dalších evropských zoologických zahradách. „Záchovné programy slouží k tomu, aby byla zachována genetická variabilita v chovech. O tom, které zvíře se do chovu zapojí nebo kam bude přemístěno, rozhoduje koordinátor. Ten dohlíží na to, aby nedocházelo k příbuzenské plemenitbě, a vybírá geneticky vhodná zvířata, která k sobě pasují,“ popisuje Markéta Jariabková.

Další dva samci, tentokrát z berlínské a ostravské zoologické zahrady, by měli do Hluboké nad Vltavou přicestovat do konce února.

Spustit audio

Související