Test na koronavirus mohou nově lidé podstoupit na hranicích v Dolním Dvořišti, stojí 2600 korun

30. duben 2020 07:57

Od středečního rána si mohou takzvaní pendleři nechat udělat test na koronavirus přímo na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti. Pro cestování do Rakouska se totiž musí prokazovat negativním výsledkem.

Na odběry už před zahájením čekalo asi patnáct lidí a další postupně přijížděli. „Vrátil jsem se zrovna ze stěru, je to velice příjemný pocit, nepřál bych to nikomu,“ komentoval Josef, který jezdí za hranice denně do práce.

Kvůli testu přijel i František Svatoš. „Pracuji na turnusy v Rakousku, kde mi firma platí bydlení, ale teď jsem přišel na test, protože když jsem se vracel, poslali mě do karantény. Na hygienické stanici mi řekli, že pokud budu mít negativní test, mohu být s přítelkyní a rodinou,“ vysvětloval.

Odběrový stan stojí přímo na hraničním přechodu. Jihočeští hygienici se domluvili s krajem a policisty a na místo povolali soukromou laboratoř. „Pro pendlery je to dobré, ale problém vidím trochu v tom, že si sem zase zpátky musíte dojet pro výsledky,“ dodal František Svatoš.

Policisté, kteří pendlery kontrolují, totiž chtějí výsledek písemně. Soukromá laboratoř zasílá výtěry z nosohltanu každý večer do Prahy. „V laboratoři jsou následně dopoledne vyhodnoceny a odpoledne svozem jsou výsledky v tištěné podobě, jak vyžaduje policie, doručené zpět na pracoviště, kde si je lidé mohou vyzvednout,“ uvedl projektový manažer Ondřej Plocek.

Negativní test musí pendleři předložit policii nejdéle do čtyř dnů od stěru, poté jim platí 14 dní. „Lhůta začíná běžet od chvíle, kdy se prokáží tímto testem na hranicích,“ potvrdil Ondřej Plocek.

Podle Františka Svatoše lidé přijíždějící z Rakouska u sebe testy ještě většinou nemají. Na hranicích je stojí 2600 korun. „V Rakousku nebyla možnost si nechat ten test udělat. Není vůbec sladěné, jak to mezi Rakouskem a Českou republikou bude vypadat,“ doplnil František Svatoš. Proto má obavu, že testy bude muset nakonec opakovat častěji kvůli rakouským požadavkům.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související