Zubní klinika vznikne v budově nemocnice v Písku. Má tam být pět ordinací lékařů i dentální hygiena

4. říjen 2024 11:24

Sehnat v Jihočeském kraji zubaře je někdy opravdu složité. Lidé dojíždí do velkých měst, jiných okresů a někdy i jiných krajů. Jenom v Písku v posledních dvou letech ukončilo praxi osm dentistů. Zlepšit situaci by mohla nová zubní klinika, kterou ve své budově připravuje písecká nemocnice. Po rekonstrukci se tam nastěhují specialisté soukromé společnosti z Prahy, kteří by podle prvotních informací měli mít smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

„Před dvěma lety jsem se přistěhoval z Plzně a celé dva roky jsem nenašel zubaře,“ říká pan Jan z Písku. Po měsících obvolávání hledání zubaře vzdal. „Zubařka, ke které jsem chodil v Plzni, už je v důchodu, takže smůla,“ dodává.

Že se zubař na Písecku těžko shání, potvrzuje paní Pavla. „To je prostě nadlidský úkon. Většinou se musí do Budějovic, Strakonic a dál. Třeba v Protivíně jsou sice zubaři tři, ale mají úplně narváno a nové pacienty prostě neberou,“ popisuje.

Pan Aleš svého zubaře má, ale zřejmě ne na dlouho. „Už je v důchodovém věku. Kdy skončí, to nikdo neví, ale pak budu muset řešit, co dál,“ poznamenává.

Pomoci by měla zubní ambulance, kterou začíná budovat nemocnice v Písku. „Mělo by tu být pět ordinací pro zubní lékaře a dvě křesla pro dentální hygienu, takže celkem sedm ambulancí. K tomu samozřejmě recepce, zázemí pro personál, zázemí pro klienty,“ říká ředitel nemocnice Jiří Holan.

Čtěte také

Rekonstrukce podle něj potrvá maximálně šest měsíců. „Z hlediska přestavby nebude nikterak náročná, protože tady už se zdravotní péče provozovala. Je tady centrální chodba a jednotlivé ambulance, jenom se vymění povrchy a přívod technologií k jednotlivým pracovištím. Ani finančně to nebude tak dramatické, pohybujeme se okolo osmi milionů korun,“ doplňuje.

Prostor, kde zubní klinika vzniká, byl nevyužitý a nemocnice ho chtěla nabídnout ke komerčním účelům. „No, a zrovna to časově klaplo do komunikace s lidmi, kteří provozují stomatologickou péči v Praze. Také na základě toho, že do konce roku bude hotová rychlostní komunikace D4 z Prahy do Písku, jim přišlo obchodně zajímavé provozovat péči i tady,“ vysvětluje Jiří Holan.

Ambulance by měla spolupracovat se zdravotními pojišťovnami. „Oni už v tuto chvíli mají smluvní vztah s pojišťovnami na péči v Praze a ta dceřiná společnost podle nich bude mít také smluvní vztah se zdravotními pojišťovnami,“ potvrzuje ředitel písecké nemocnice.

Firma, která bude zubní kliniku provozovat, by měla začít v budově nemocnice v Písku ordinovat na přelomu března a dubna roku 2025.

Spustit audio

Související