Z obcí a menších měst odchází lékaři i lékárníci. Zůstávají po nich nevyužité prostory

10. červen 2024 11:44

Opravené přízemní prostory ve zdravotním středisku v Čimelicích na Písecku zejí prázdnotou. Obec má problém sehnat nového nájemce. S podobným problémem se potýkají i některá menší města v kraji.

„Máme tu nově zrekonstruované prostory po bývalé lékárně, 122 metrů čtverečních,“ ukazuje v přízemí zdravotního střediska v Čimelicích na Písecku nezávislá starostka obce Šárka Hrdličková.

Obec v průběhu sedmi let investovala do oprav budovy téměř sedm milionů korun. Je v ní ordinace gynekologa, pediatra a obvodního lékaře. Radnice proto znovu sháněla provozovatele lékárny.

To se ale ani po pěti letech nepovedlo. „Nájemci prostě předpokládají, že by tu nebyly velké tržby. Kdyby nevyšla lékárna, tak bychom tu rádi měli alespoň jiné sociální nebo zdravotnické služby, mysleli jsme, že by se sem hodily třeba rehabilitace,“ dodává starostka.

Čtěte také

Volné prostory v obecních budovách zůstávají nejen po lékárnách, kterých v Česku ubývá. V Mirovicích na Písecku je prázdná zubní ordinace. „Už přes dva roky se ji snažíme pronajmout, bohužel žádného lékaře nemůžeme sehnat. Zatím jsme se zaměřovali pouze na stomatologa, protože praktický lékař pro děti i dospělé v obci působí, ale může nastat stejný problém. Lékaři se už blíží důchodovému věku,“ uvádí nezávislý starosta Josef Vejšický.

Mirovice budou v hledání nového zubaře pokračovat, a proto nechají bývalou ordinaci volnou. Čimelice uvažují o tom, že by dlouhodobě nevyužitý prostor znovu zkolaudovaly, aby ho mohly nabídnout pro administrativní účely.

Spustit audio

Související