Odborníci zajišťují takzvané Orty u Borku. Půda nad bývalými doly se nebezpečně propadá

Bagry a těžké nákladní automobily obsadily jinak klidný les nedaleko Borku u Českých Budějovic. Betonováním a zavážením zabezpečují prohlubně, které vznikají nad bývalými kaolinovými doly.

Místo nazývané Orty je důlní komplex chodeb a jeskyní o celkové délce zhruba šest kilometrů. V 19. století sloužil firmě Hardmuth. Kvůli působení vody a geologickým podmínkám je ale nutné předejít dalším půdním sesuvům.

„Jednotlivé propady se zaváží cementovou směsí, následně jsou překryty rekultivační zeminou, aby nedocházelo k dalším poklesům,“ vysvětluje Přemysl Popp z Palivového kombinátu Ústí, státního podniku, který se zabývá revitalizací krajiny dotčené důlní činností.

Na vrcholky zavezených prohlubní sypou odborníci štěpku. „Takhle budou vypadat všechny propady, ještě do nich přijdou mírně vzrostlé duby, abychom obnovili funkci a aby reliéf krajiny vypadal tak, jak má,“ dodává Přemysl Popp.

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo Orty zabezpečit poté, co se jeden z velkých propadů objevil i na nedalekém soukromém pozemku. Cílem je kromě prohlubní zajistit i chodby důlního komplexu,

„Ten podzemní prostor je strašně rozsáhlý, je to šest kilometrů, a propady, které už vznikly, jenom podporovaly další destrukci. Pronikala tam dešťová voda, která snižovala stabilitu důlních děl, a vznikaly další a další propady,“ říká Jiří Kostinec z Palivového kombinátu Ústí.

Čtěte také

František Krejča ze Správy jeskyní České republiky připomíná, že Orty jsou zajímavým místem. „V tom díle je možnost studia uložení vrstev, pozic hornin a komplex je zajímavý i z estetického hlediska, když tam člověk přijde, řekne, že je to hezké,“ popisujel.

Důlní dílo bylo oblíbenou a častou destinací turistů i lidí bez domova. Odborníci ale zdůrazňují, že vstup do jeskyní byl vždy zakázaný. Jihočeský kraj by do budoucna chtěl alespoň v části komplexu vybudovat prohlídkovou trasu.

Podle Milana Vláška z krajského úřadu je už připravený projekt. „Finančně nám to zatím vychází kolem 20 milionů korun a reálný časový horizont vidíme tak čtyři roky,“ doplňuje.

Technici budou u Borku pracovat ještě asi měsíc. Příští rok na jaře se ale do zdejších lesů opět vrátí.

Spustit audio

Související