Technická sanace odkaliště Triangl u Mydlovar má skončit do pěti let

9. září 2019 06:52

Je to jedna z největších ekologických zátěží u nás, ale už brzy by se místo mohlo proměnit v zelenou louku. Technická část sanace odkaliště Triangl u Mydlovar na Českobudějovicku má skončit do pěti let.

Společnost OK Projekt jako majitel areálu navíc upustila od záměru postavit na místě výrobnu materiálu pro zavážení kalojemů. Vedení okolních obcí s ukončením technické rekultivace souhlasí. Po firmě ale požaduje záruky.

„Já mám na zřeteli dvě věci – aby se nám opravdu podařilo uhlídat, že se tady s odpady nebude obchodovat, a aby byl dodržený ten společně navržený termín 2024,“ říká starostka Hana Chalupská.

Obce trápí vysoká prašnost

Jednou z věcí, která okolní obce v souvislosti s odkališti trápí, je vysoká prašnost. Jejich dalším požadavkem proto je, aby se navezený materiál řádně zavlažoval. „Troufám si říct, že když bude dodržován provozní řád a bude se zakrápět tak, jak má, je relativně velká šance, že k prašnosti nemusí docházet,“ dodává Hana Chalupská.

Odkaliště Mydlovary, retenční nádrž Fišar, ekologická zátěž

Odkaliště Triangl je odlišné od ostatních lagun. „Na rozdíl od těch ostatních odkališť, kde se pracovalo s materiálem obsahujícím rudu, tohle sloužilo ke skládkování popílku, škváry, takže má trochu jiné podloží, parametry a vztahují se na něj jiné limity,“ vysvětluje starostka Mydlovar.

Záměr majitele odkaliště vybudovat na místě výrobnu materiálu pro zavážení kalů definitivně zamítlo ministerstvo životního prostředí. Podle jednatele společnosti OK Projekt Jana Křepelky od něj ale firma upustila sama ještě dříve kvůli protestům okolních obcí.

Momentálně má OK Projekt zažádáno o stavební povolení na sanaci a rekultivaci odkaliště Triangl. Tomu mají podle Jana Křepelky sloužit pouze výrobky z odpadů, které se na místo dovezou jako stavební materiál. „Tím pádem odpadá jakákoli manipulace s výrobou a příjmem a ten proces bude typickou stavbou. Myslím, že v roce 2024 bychom už mohli zahajovat biologickou rekultivaci,“ doplňuje.

Čtěte také

Připomínky ke stavebnímu řízení má i sousední obec Zahájí. Jednou z nich je, aby finální výška odkaliště nebyla přes 400 metrů, jak stojí v současném projektu. „Byl by to nejvyšší bod v okolí, který by sem nezapadl,“ připomíná starosta Josef Kazík.

I to je ale firma schopná akceptovat. „V současné době se již pracuje na dodatku v projektu, který by respektoval kótu srovnatelnou s okolními objekty,“ uvádí Jan Křepelka.

Zástupci obcí, firmy OK Projekt a státního podniku Diamo už námitky ke stavebnímu řízení začali projednávat. Společné memorandum by tak mohli podepsat ještě do konce letošního roku.

Spustit audio

Související