Ve Lhenicích začala závěrečná fáze likvidace nebezpečné skládky

29. listopad 2018 15:38

Skoro 38 milionů korun bude stát závěrečná fáze likvidace nebezpečné skládky ve Lhenicích na Prachaticku. Koncem 90. let tam soukromá firma navezla část toxických odpadů ze zrušené milevské asfaltárny, ale krátce poté zkrachovala.

Starou ekologickou zátěž nakonec začal likvidovat nový vlastník areálu, městys Lhenice. Teď začala druhá a poslední fáze čištění.

Haldy toxického odpadu v areálu jsou zarostlé křovím a trávou. „Je tady uloženo pět a půl tisíce tun kontaminované zeminy, pak jsou tady ještě nějaké zbytky chemikálií a odpadů, které se nevešly do první etapy, a bude muset být sanovaný rybníček a odpadní vody,“ popisuje starostka Lhenic Marie Kabátová.

Podle ní bude likvidace staré ekologické zátěže stát téměř 38 milionů korun. „Získali jsme dotaci z operačního programu životního prostředí z evropských fondů. Dotace bude hradit 85 procent a Jihočeský kraj nám přislíbil, že poskytne dva a půl milionu korun,“ říká starostka. Na městys tak zbydou náklady kolem tří a půl milionu.

Ze Lhenic po 20 letech zmizely stovky tun nebezpečného odpadu

Lhenická skládka po sanaci. Během půl roku odsud odvezli téměř 800 tun nebezpečného odpadu

Lidé ve Lhenicích na Prachaticku už se nemusí bát skládky nebezpečného odpadu. Téměř 800 tun toxického materiálu je z areálu bývalého zemědělského družstva pryč.

Odpady obsahují polychlorované bifenyly, které se uvolňují do okolí a dlouho zůstávají v půdě. „Musí pomoct člověk, jako je do toho prostředí přinesl, tak je musí zase odstranit,“ komentuje Lukáš Čermák z ministerstva životního prostředí.

„Jinak dochází ke kumulaci v potravním řetězci a nakonec se vrací zpátky k člověku a objevují se v potravinách. V této lokalitě byly prokázány ve vejcích, vodě, proto pro nás toto místo bylo zásadní,“ dodává.

Areál s odpady teď odborná firma převzala. „Budeme to vzorkovat, na základě výsledků třídit, odvážet k odstranění, to nejhorší přijde do spalovny. Na závěr se tu bude čistit i kanalizace,“ vysvětluje Petr Šmákal, projektový manažer ze společnosti FCC. Hotovo by mělo být do konce roku 2020.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související