Na sídlištích Máj a Vltava v Budějovicích denně vznikají černé skládky

14. duben 2018 10:05

Černé skládky se staly koloritem českobudějovických sídlišť Máj a Vltava. Magistrát si s tímto jevem neví rady a jen platí miliony za likvidaci odpadu.

Lidem hrozí za zakládání skládek vysoké pokuty, ale ani to je od vyhazování nábytku, lednic nebo televizorů neodradí.

„Fakt je to úplně strašné. Každý den zbytečně jezdíme s autem a jenom to tady sbíráme,“ rozčiluje se Jaroslav Licek, pracovník firmy FCC, která zajišťuje úklid Českých Budějovic.

„Teď jsme třeba sebrali postele, křesla a gumy, které pak vyhodíme na sběrný dvůr,“ dodává. Firma odveze denně třicet kubíků odpadu, který by lidé měli odevzdat do sběrného dvora.

Množství černých skládek na sídlištích se rok od roku zvyšuje. „Už to musí svážet dva automobily. Jeden veze komunální objemný odpad a následuje ho tentýž den druhý automobil a pneumatikami nebo elektrozařízením. To vše se ještě na sběrném dvoře musí ručně třídit,“ říká ředitel FCC Roman Braný.

Náklady v loňském roce podle něj už atakovaly částku dva miliony korun a vypadá to, že letos budou ještě vyšší.

Denně lidé na sídlišti nechávají odpad, který by měli odvézt do sběrného dvora

Čtyřiadvacetiletý Martin a šestasedmdesátiletá Anna chodí okolo černých skládek každý den. Podle nich situaci nevyřeší ani městská policie. „Máme tady hlídky, ale nevšiml jsem si, že by byly tak efektivní, aby tomu zabránily,“ komentuje Martin. „To víte, lidé hned utečou od toho, jako kdyby se nic nedělo,“ popisuje Anna.

V Českých Budějovicích fungují tři sběrné dvory. Město navíc otevřelo hned vedle sídliště Máj shromaždiště pro velkoobjemový odpad. Černé skládky ale vznikají dál. „Je to nikoli o neznalosti nebo nevědomosti, ale hlavně o lenivosti a pohodlnosti těch lidí,“ reaguje náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Za založení černé skládky hrozí lidem pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Spustit audio