Ze Lhenic po 20 letech zmizely stovky tun nebezpečného odpadu

15. listopad 2017

Lidé ve Lhenicích na Prachaticku už se nemusí bát skládky nebezpečného odpadu. Téměř 800 tun toxického materiálu je z areálu bývalého zemědělského družstva pryč.

Odpad tam před dvaceti lety navezla společnost Enviro Technology Today. Potom ale zkrachovala a sudy s chemikáliemi nechala na místě.

V hale ještě před půl rokem byly sudy s nebezpečným odpadem, dnes tu nezbylo nic. „V současnosti zůstaly jenom obvodové stěny. Tady bylo určité množství kondenzátorů, které byly již zabalené a připravené k transportu, možná že byly tenkrát tou firmou ještě nevybalené. Zbylých asi 200 tun jsme museli vzít, zabalit a odvézt,“ popisuje Radek Halbich, ředitel oddělení sanací společnosti AVE CZ.

Společnost během půl roku odvezla ze Lhenic asi 340 tun kondenzátorů, zbytek tvořily oleje. „Podlaha byla mechanicky očištěna. Použili jsme sorbent, který do sebe navázal olejové látky,“ dodává Radek Halbich.

V areálu byla také centrální jímka, v níž se demontovaly kondenzátory. Tu společnost odstranila. Zůstala pouze záchytná nádrž. „Okolí bylo vyčištěno, bahno odstraněno a zůstala jenom dekontaminovaná jímka, se kterou si obec naloží, jak bude chtít,“ upřesňuje Radek Halbich.

Čištění areálu bude pokračovat i v příštím roce. „Bude se odvážet pět a půl tisíce tun kontaminovaných zemin a sedimenty z požární nádrže a měly by se dočistit zbytky v budovách,“ uvedla starostka Lhenic Marie Kabátová.

Až sanační práce v areálu skončí, přestěhují se sem technické služby městyse.

Lhenická skládka po sanaci. Během půl roku odsud odvezli téměř 800 tun nebezpečného odpadu
Lhenická skládka po sanaci. Během půl roku odsud odvezli téměř 800 tun nebezpečného odpadu
Spustit audio