Jihočeští vědci našli šetrný způsob sledování raků, kteří dokáží upozornit na znečištění vody

28. leden 2019 14:33

Zrychlení srdeční činnosti raků může odhalit teroristický útok. Tito korýši totiž změnou svého tepu okamžitě reagují na znečištění vody. Jihočeští vědci teď přišli na šetrný způsob sledování raků pomocí citlivé kamery a infračervených paprsků, na který na konci loňského roku získali evropský patent.

Tep raka se zrychlí, když se ve vodě objeví nějaká toxická látka, droga nebo jiné chemické znečištění. Tento poznatek může podle Petra Císaře z vědeckého týmu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity předejít katastrofickým scénářům spojeným například s teroristickou činností.

„Teroristický útok může být směřován i na znehodnocení pitné vody či dalších zdrojů vody a rak je velmi citlivý právě na změny kvality vody. Mění se průběh jeho tepu a my jsme frekvenční analýzou tohoto signálu schopni odhalit změny. Výhoda je především v tom, že máme okamžitou odezvu. Samozřejmě existují i chemické analýzy, ty jsou ovšem zdlouhavé,“ vysvětluje.

Račí tep donedávna vědci monitorovali čidlem, které měli raci na svém těle. Toto zařízení bylo drátem propojené s počítačem. Nový evropský patent jihočeských vědců monitoring zjednodušil.

Raci jsou novými hlídači protivínského pivovaru. Mohou zabránit i teroristickému útoku

Rak signální

Raci dokáží upozornit na znečištění vody během několika vteřin. Díky této schopnosti se stanou pomocníky pivovarníků. Jihočeští vědci, kteří se výzkumu raků věnují už několik let, jim v těchto dnech budují nový domov v pivovaru v Protivíně.

„Systém je založený na tom, že místo infračerveného čidla, které je nalepeno na raky, nám tuto funkci plní infračervená kamera umístěná nad akváriem. Ta je schopná tep račího srdce zachytit,“ popisuje děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák.

Pro raky je tento způsob snímání tepu daleko komfortnější, což se odrazí i na přesnosti měření. „Rak určitě není stresován tím, že je spojen kabelem. Dále se může volně pohybovat, takže nemá žádné známky toho, že by byl nějakým způsobem monitorován,“ dodává Pavel Kozák.

V protivínském pivovaře hlídají raci čistotu vody už tři roky. V budoucnu by se mohli uplatit i v dalších potravinářských závodech nebo i v úpravnách vody.

Spustit audio

Související