Tasemnici vám může „věnovat“ okoun z alpských jezer nebo tichomořský losos

19. říjen 2018 11:06

Nové poznatky výzkumu tasemnic mohou zabránit nákaze lidí těmito parazity. Součástí mezinárodního vědeckého týmu byli i dva jihočeští parazitologové Roman Kuchta a Tomáš Scholz.

Vědci objevili přes 200 nových druhů tasemnic a získali i přesnější informace o jejich vývoji a rozšíření. Umožní to varovat lidi před výskytem parazitů.

Jedním z mnoha druhů je tasemnice, které se česky říká škulovec. Vědci zjistili, že právě tento druh se v současnosti stále častěji vyskytuje u jezer ve Švýcarsku a Itálii. „Tenhle parazit používá jako mezihostitele rybu, konkrétně okouna nebo štiku, a kolem alpských jezer je spousta luxusních restaurací, které nabízejí takzvané carpaccio, což je natrhaná ryba, která pochází přímo z jezera,“ vysvětluje parazitolog Roman Kuchta.

Vědci se domnívali, že u člověka existuje pouze jeden druh škulovce. To ale mezinárodní tým vyvrátil. „My jsme zjistili, že ten evropský škulovec se vyskytuje u okouna na severní polokouli, ale známe škulovce i z tichomořských lososů na pobřeží severní Ameriky a Asie,“ říká Roman Kuchta.

Abyste se stali nositeli této tasemnice, nemusíte jet ani na Aljašku, ani do Japonska nebo jiné cizí země. „Člověk se může nakazit tak, že si v supermaketu koupí rybu a jídlo dostatečně tepelně neupraví,“ upozorňuje parazitolog.

Nechte děti jíst hlínu a pít z potoka, radí muž s tasemnicí

Parazitolog Julius Lukeš

Celoživotní studium parazitů převedlo vědce Julia Lukeše jaksi na druhý břeh. Dnes svůj výzkum zaměřuje na to, čím nám mohou být parazité, i takoví mackové jako několikametrové tasemnice, prospěšní.

Díky tomu, že vědci rozlišili různé druhy tasemnic a jejich původ, se dá zabránit nákaze. „Dnes víme, v kterých rybách se lidští paraziti vyskytují a z kterých ryb se člověk může nakazit, také víme, v kterých se zatím nevyskytují. To je jedna z cest, jak zabránit nákaze. Parazity zničí tepelná úprava stejně jako hluboké zmrazení,“ komentuje Roman Kuchta.

I když průměrná délka této tasemnice může být mezi 10 a 12 metry, léčba je velmi jednoduchá. „Je k tomu univerzální lék, který se podává ve formě tablet, ale je pouze na lékařský předpis po předchozí diagnostice tohoto parazita,“ popisuje vědec.

Tasemnice se vyskytují v dospělosti u všech obratlovců. Výzkum přispěl k poznání druhové rozmanitosti těchto parazitů, která je mnohem větší, než se zatím předpokládalo. Počet druhů není zdaleka konečný. Výzkum ukázal, že nepoznaných druhů tasemnic existuje nejméně dalších pět tisíc, stejný počet už vědci popsali.

Spustit audio

Související