Půda už nestačí odolávat erozi. Bahno z polí se často dostává na silnice i do domů

25. září 2019 10:25

Zrychlená eroze ničí půdu i lidská obydlí. Lidé stále častěji hlásí prostřednictvím speciální aplikace případy, kdy déšť spláchne bahno z polí. Novinkou od letošního června je, že o těchto událostech stát informuje také obce, v jejichž katastru zemědělec hospodaří.

Jedno z míst, kde se půda dostává při přívalových deštích na silnici, je nedaleko Hosína na Českobudějovicku. Ani šetrnější hospodaření tam už ale erozi nezabrání.

Pole se nachází v lokalitě Těšín. V současné době na něm roste kukuřice. „Erozi se snažíme zabránit tím, že střídáme plodiny. Děláme klasický osevní postup, pod okopaniny hnojíme hnojem, tím pádem je dostatek organické hmoty v půdě a půda působí jako houba,“ popisuje předseda Zemědělského družstva Hosín Jiří Severa.

Půda pak nasává dostatek vody a k erozním problémům dochází až v případě bleskových povodní, kdy spadne najednou 70 milimetrů srážek.

Čtěte také

Voda teče podle Jiřího Severy stále ve svých liniích. „Když se postaví do cesty nějaké zpevněné plochy a postaví se i domy v místech, kde byly odtokové linie, tak ta voda poteče stejně zase tudy,“ připomíná.

Protože se přívalové deště v posledních letech často opakují, okolní obce se snažily najít řešení. „V roce 2014 byla vypracována studie, která řeší právě oblast Hosína, Borku, Hrdějovic a Úsilného, které jsou na velkém svahu a při velkých deštích jsou ohrožovány,“ říká starosta Úsilného Jan Říčánek.

„Studie existuje, ale to řešení je velice náročné nejen finančně, ale také proto, že se to týká velkého množství soukromých pozemků,“ dodává. Výstavba protipovodňových opatření by stála několik desítek milionů korun, zatím se nenašel nikdo, kdo by ji financoval.

Spustit audio

Související