Plán na stavbu logistického centra v Hrdějovicích je dočasně zastavený

18. leden 2019 10:22

Nevyřešené dopravní napojení prozatím pozastavilo projekt logistického centra v Hrdějovicích u Českých Budějovic. Krajský úřad zrušil část změny územního plánu obce, která stavbu velkokapacitních hal umožňovala. Investor chce dál v projektu pokračovat.

Doprava je to hlavní, co ve vztahu k projektu logistického centra vadí nejen krajskému úřadu, ale i městu České Budějovice. Hrdějovice se při změně územního plánu v roce 2016 nevypořádaly s námitkami ministerstva dopravy ohledně chystané trasy železničního koridoru.

Přesto má stále investor šanci ve svém projektu pokračovat. „Pokud budou odstraněny vady, které krajský úřad zjistil, a to jak vady v obsahu změny územního plánu, tak v procesu jejího pořízení, pak může zastupitelstvo změnu opakovaně vydat a investor může záměr, pokud samozřejmě bude v souladu s územním plánem a bude splňovat požadavky právních předpisů, realizovat,“ uvádí mluvčí Jihočeského kraje David Hocke.

Na rozdíl od bývalého vedení obce, které v roce 2016 zrušenou část změny územního plánu schválilo, to současné rozhodnutí kraje vítá.

Stovky podpisů má petice proti stavbě logistického centra na okraji Hrdějovic

Parkující kamiony

Obyvatelé Borku, Úsilného a Nemanic u Českých Budějovic odmítají logistické centrum v sousedních Hrdějovicích. Podle studie, kterou schválili zastupitelé, tam má vzniknout devět hal a zajíždět tam mají nákladní auta. Peticí chtějí lidé stavbě zabránit.

Podle starostky Radky Šulistové navíc doprava není to jediné, co jí i některým obyvatelům vadí. „S odborníky jsem o tom hovořila, ale i laickým rozumem si myslím, že my jsme tady ohroženi vodou a právě z této strany do Hrdějovic jde. Pokud by se ta plocha zastavěla v takové míře, v jaké byl záměr firmy, tak je to pro nás nebezpečné,“ říká.

Investor, nizozemská developerská skupina CTP, na projektu s počáteční investicí přibližně dvě miliardy korun pracuje dál. „Chceme pokračovat v jednání s obcí, krajem, dalšími příslušnými úřady a místními dodavatelskými firmami. Zrušením jedné ze změn územního plánu se nemění náš projekt, ale pouze způsob dopravního napojení části plánované komerční zóny,“ potvrzuje mediální zástupce Boris Kudláček.

Podle starostky Radky Šulistové by se vedení obce mělo se zástupci investora sejít už příští týden.

Spustit audio

Související