Až do hloubky 15 metrů vrtají stroje u budějovické sportovní haly. Chystá se tu stavba parkovacího domu

13. září 2022 12:07

Více než třetina odstavného parkoviště u českobudějovické sportovní haly Na Dlouhé louce se uzavřela. Důvodem je výstavba několik let chystaného parkovacího domu. Odborníci teď musí na místě prozkoumat, jestli je podloží pro novou čtyřpatrovou budovu dostatečně stabilní. Podle plánu objekt nabídne bezmála 500 nových stání pro auta.

„Vrtná souprava musí udělat průzkumný vrt pro založení stavby. Tady je naprojektován vrt do hloubky 15 metrů. Zahájí se větším průměrem vrtání, aby bylo možno vrt zapažit, protože je tu nestabilní podloží, písky, podzemí voda mělko pod terénem,“ ukazuje řešitel geologického průzkumu Václav Pupík.

Pracovníci na místě odebírají vzorky zeminy, které ukládají do normových vzorkovnic. Poznávají tak geologický profil. „Do hloubky zhruba pěti metrů jsou většinou štěrkové náplavy, to jsou ty náplavy řeky, ve kterých je ustálená hladina podzemní vody. Pod tím už je křídová pánev, která se převážně skládá z jílovitých zemin, jílovců, pískovců,“ popisuje Václav Pupík.

Stavbu čtyřpodlažního parkovacího domu radnice připravuje už od roku 2019, kdy se rozhodlo o odsunutí projektu na výstavbu nové sportovní haly. „V současnosti bylo zažádáno o společné stavební a územní povolení. Termín dokončení parkovacího domu, který nabídne až 495 míst, je koncem roku 2023,“ doplňuje mluvčí magistrátu města Petr Ferebauer.

Samotná výstavba parkovacího domu si vyžádá další omezení, protože objekt vyroste na místě stávajícího parkoviště, a zabere tak plochy pro stání. Podle radnice můžou místo toho lidé využít lokalitu Na Dlouhé louce blíže k výstavišti. Celkové náklady projektu jsou bezmála 150 milionů korun.

Spustit audio

Související