Podél výpadovky z Budějovic na Třeboň roste logistický a skladovací areál. Místním to vadí, haly budou stát kousek od jejich domů

18. leden 2022 08:18

Zabránit výstavbě dvou logistických a montážních hal v českobudějovické lokalitě Na Světlících chtějí tamní obyvatelé. Areál má vzniknout podél výpadovky na Třeboň směrem ke čtvrti Nemanice.

Proti záměru vznikla petice, kterou podepsalo přes 270 lidí. Signatáři požadují, aby haly od zástavby alespoň odstínily stromy. Podle investora i města je ale projekt v souladu s platným územním plánem.

„Mezi halami je podle územního plánu navržena rekreační zeleň. Tato zeleň bohužel není v současnosti řešena, přestože z logiky věci by to měl řešit investor ve spolupráci s městem,“ popisuje iniciátor petice František Hostek na louce, kde mají vyrůst výrobní haly.

Na objekty bude koukat ze svého okna. „Dle sdělení stavebního úřadu je můj dům vzdálený asi 230 metrů. Kolaudoval jsem dům loni v únoru, územní plán znám, haly jsou podle něj možné, ale je tam právě podmínka té zeleně,“ dodává.

Čtěte také

Investorem je firma VGP. Podle jejího vyjádření je záměr v souladu s platným územním plánem města a momentálně je na stavbu vydané územní rozhodnutí.

Podle zástupce společnosti VGP pro Českou republiku Davida Plzáka je výsadba stromů navíc součástí projektu. „Od obydlené zóny bude výstavba oddělená výsadbou, která bude postupně doplňována během provozu areálu. Na základě požadavků města bude z našich peněz také vybudováno veřejné odstavné parkoviště pro třicet kamionů,“ uvádí.

Petici projednávala rada města. Podle náměstka primátora Juraje Thomy už radnice do projektu zasahovat nemůže, protože stížnost přišla příliš pozdě. „Kdyby petice přišla před rozhodnutím našeho stavebního úřadu, tak se samozřejmě dá ten požadavek promítnout do stanoviska, ale petice přišla ve chvíli, kdy už bylo rozhodnuto,“ říká.

Odpůrci chtějí záměr napadnout ještě při vydávání stavebního povolení. Firma VGP mezitím dokončuje první etapu areálu na druhé straně silnice směrem k Vrátu a Rudolfovu. První hala tam bude hotová zřejmě už letos na jaře.

Spustit audio

Související