Lůžka pro seniory a také nájemní byty pro mladé lidi nabídne nové centrum Linecké čtvrti v Českých Budějovicích

9. září 2022 09:27

V moderní centrum s byty pro seniory i mladé lidi se promění dolní areál nemocnice v Českých Budějovicích. Jihočeský kraj ho tam vybuduje za téměř dvě miliardy korun. Sociální zařízení bude navíc sloužit i lidem s neurodegenerativními onemocněními jako roztroušená skleróza nebo Parkinsonova choroba.

„Některé budovy mají na fasádě boletické panely, každý dnes ví, že to je velký problém. Tyto objekty budou odstraněny. Pak jsou tu historické budovy, které bychom chtěli zachovat, protože mají kvalitu. A dále jsou tu budovy, které byly během let několikrát přestavovány, jsou v nevyhovujícím stavu a budou nahrazeny novými objekty,“ popisuje v dolním areálu českobudějovické nemocnice vedoucí odboru regionálního rozvoje Jihočeského kraje Petr Hornát.

V nových budovách vznikne sociální bydlení, a to nejen pro seniory. „Kapacitně by mělo přinášet 170 nových lůžek. Celý koncept bude takový, aby umožňoval prostupnost z různých úrovní péče, aby tam lidé třeba mohli bydlet samostatně a v případě, že se jejich stav zhorší, se přesunout do jiné úrovně,“ vysvětluje jihočeský hejtman Martin Kuba.

„Chceme, aby tam bylo nejmodernější technické zařízení pro péči o lidi s neurodegenerativními nemocemi. Pokud má někdo třeba roztroušenou sklerózu, často je pořád mentálně v kondici, ale bohužel mu nefunguje tělo, a spojovat v tomto případě péči s devadesátiletými seniory někdy nefunguje. V tomhle by to zařízení bylo unikátní,“ dodává.

Čtěte také

V lokalitě budou i nájemní byty. „Pokud chceme, aby do Jihočeského kraje přicházeli mladí vzdělaní lidé, učitelé, lékaři, sestřičky a řada jiných profesí, tak jim tady prostě musíme nabídnout zázemí, nemohou to být ubytovny,“ připomíná Martin Kuba.

Českobudějovická nemocnice uvolní areál ve dvou fázích v letech 2023 až 2025. Do horního areálu se v první fázi přestěhuje plicní léčebna, druhé oddělení následné péče, oddělení pracovního lékařství, klinické farmakologie. Ve druhé fázi to budou operační pracoviště chirurgie, oční a ORL.

„Částečně postavíme nové objekty, přistavujeme podlaží na těch stávajících a zároveň už léta probíhá změna využití některých prostor, aby opravdu sloužily pacientům,“ doplňuje ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Výstavba nového centra Linecké čtvrti začne za dva roky a skončí v roce 2026.

Spustit audio

Související