Dvanáct nových operačních sálů a speciální pracoviště otevřela v pavilonu CH českobudějovická nemocnice

13. červen 2022 12:30

Po bezmála třiceti letech otevřela českobudějovická nemocnice v pavilonu CH nové operační sály. Spolu s nimi vybudovala centrální sterilizaci, která slouží k dekontaminaci a umývání operačních nástrojů. První část přestavby pavilonu trvala zhruba dva a půl roku. Jde o největší investici v historii největšího zdravotnického zařízení na jihu Čech, náklady přesáhly jednu miliardu a sto patnáct milionů korun.

„Posun je v tom, že sály dosud byly roztříštěny do několika míst, teď budou na jednom místě pro většinu oborů, vyjma a chirurgie a kardiochirurgie, a budou poskytovat komplexní péči. Je to výhoda ve sdílení prostor, sdílení přístrojů,“ říká ředitel chirurgických oborů Nemocnice České Budějovice Aleš Petřík.

V operačních sálech už je několik moderních přístrojů, ale vybavení zatím není kompletní. „V současné době zde máme základní operační světla, operační stůl a video management, který umožňuje jakýkoli obraz pustit na jakýkoli monitor, aby operatér mohl vidět kupříkladu endoskopický a rentgenový obraz vedle sebe. Umožňuje i videokonferenci, to znamená spojit se s kolegou a konzultovat problém na dálku,“ popisuje Aleš Petřík.

Moderních operačních sálů v nové budově pavilonu CH vzniklo několik. „Otevíráme dvanáct sálů najednou, což v republice prozatím není, kompletní vybavení všech sálů video managementem také ne,“ dodává Aleš Petřík.

Čtěte také

Součástí je také nové pracoviště sterilizace. „Sem přichází veškeré nástroje použité při operačních výkonech. Umisťují na síta, poté do myček a kompletně se myjí. Poté se znovu ukládají tak, aby byly připraveny na použití, a sterilizují,“ vysvětluje ředitel chirurgických oborů.

Dvě nové lůžkové stanice v budově začnou fungovat už za pár dní, příprava operačních sálů na plný provoz ale potrvá déle. „Na sálech se začne operovat 1. září, protože těch kroků, zkoušek, testů je velké množství, abychom měli stoprocentní jistotu, že všechno funguje. To je minimální doba, za kterou toto lze realizovat,“ vysvětluje ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Přestavba pavilonu CH bude pokračovat druhou etapou, která zahrne dalších šest operačních sálů a více než 120 lůžek různých druhů. Podle vedení nemocnice bude hotová na přelomu let 2024 a 2025.

Spustit audio

Související