Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech ustála krizi. Místo zavírání přijme nové odborníky

7. červen 2022 11:15

Ještě loni na podzim hrozil dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech kvůli nedostatku lékařů zánik. Novému vedení se ale ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví podařilo personální krizi vyřešit. V nemocnici v současnosti pracuje osm dětských psychiatrů, kteří se dělí o šest úvazků. Zdravotnický tým mají v příštích dvou letech posílit další specialisté.

Ministerstvu zdravotnictví se podařilo prostřednictvím finančních pobídek dostat do Opařan nové lékaře. Ředitel Michal Goetz, který je ve funkci od ledna, vybudoval nový tým. Lékaři se starají o šedesát dětských pacientů nejen z Jihočeského kraje, ale i dalších míst v zemi.

Ředitel Michal Goetz chce lékařský tým ještě rozšířit. „Zatím máme celkem osm lékařů na 5,9 úvazků. Plánujeme do roku 2024 navýšit nejméně na deset lékařů. Myslím, že to je vzhledem k počtu lůžek a plánovaných terapeutických aktivit nejnižší možný počet, abychom dodrželi to, co plánujeme,“ uvádí.

Čtěte také

Nemocnice může i nadále počítat s podporou státu, tedy ministerstva zdravotnictví. Se svými šedesáti lůžky je totiž největším zdravotnickým zařízením svého druhu v zemi. Ročně se tu lékaři snaží pomoci zhruba tisícovce dětí z celé republiky.

Zachování provozu je důležité i pro ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Léčebna by v Opařanech měla dlouhodobě zůstat. Domlouvali jsme se, jak dál v souvislosti s reformou psychiatrické péče, jak postupovat, aby kvalita odpovídala tomu, co je moderní, aby to bylo ve spolupráci s krajem, odpovídalo doporučení odborníků a aby se děti dostávaly zpátky do běžného života, abychom je opravdu pomohli léčit,“ říká.

Nemocnice chce reagovat na měnící se klientelu. Většinu případů totiž podle ředitele Michala Goetze tvoří děti, které se pokusily vzít si život. „Několik desítek procent pacientů k nám přichází z pediatrických zařízení, z oddělení ARO a podobně, kam se dostali po sebevražedném pokusu. To je dlouhodobý trend. Hledali jsme tedy, jak terapeutické postupy k této klientele přiblížit, aby co nejvíc profitovala z pobytu, aby to nebylo jenom zavírání a farmakoterapie, ale aby péče byla co nejvíce cílená. To je metoda, kterou školí kolegové v Anglii a ve Spojených státech,“ dodává.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související