Strakonická nemocnice otevřela novou zubní ordinaci. Kapacita byla plná za dvě minuty

6. září 2022 09:52

Nová zubní ordinace začíná fungovat v nemocnici ve Strakonicích. A zájem o ní je enormní. Už během registrace na konci srpna se pokusilo k nové zubařce dostat až deset tisíc zájemců. Internetový portál to nakonec vyhodnotil jako kybernetický útok a systém zkolaboval. Když se ho pak podařilo opět zprovoznit, kapacita se zaplnila během dvou minut.

Štěstí při registraci mělo zhruba 350 lidí. První z nich už novou ordinaci navštívili. „Naše paní doktorka šla do důchodu, takže jsme si museli sehnat nového zubaře,“ řekla paní Jiřina, která dosud musela za zubařem jezdit až do Plzně.

Kromě objednaných pacientů ale do ordinace přicházeli i ti, kterým se zaregistrovat nepodařilo. Na to, že ordinace bere jen registrované, je přitom upozorňovali cedule i zaměstnanci nemocnice. Přesto to šli alespoň zkusit. „Já nemám ani internet a žádné informace. No, bohužel asi zůstanu bez zubaře,“ krčila rameny Miluše Alexová.

Zubařů je ve Strakonicích nedostatek. Jenom v posledních letech jich tam pět bez náhrady skončilo. Většinou odešli do důchodu.

Čtěte také

Do nové ordinace se nemocnici podařilo získat Janu Šímovou, která už je také v důchodu. „Pracovala jsem ještě nějaký rok navíc a před čtyřmi lety jsem svoji praxi předala kolegyni,“ vysvětlila.

Otevřením nové ordinace se nemocnice snaží přispět k řešení nedostatku zubařů. „Tu povinnost zajistit stomatologa pro pacienty mají zdravotní pojišťovny, to je ze zákona. My jsme to udělali jako bonus pro Strakoňáky a region,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Teď je ambulance otevřená tři dny v týdnu. V budoucnu by to mohlo být i častěji. „Pevně věřím, že se nám v příštím roce podaří ordinaci rozšířit i na další dny. Jsme v kontaktu s jednou lékařkou na mateřské dovolené a potom máme v nemocnici zaměstnanou ukrajinskou stomatoložku, ta je plně graduovaná, ale bohužel zatím nemá českou aprobaci,“ dodal.

Další kolo internetové registrace strakonická nemocnice spustí v říjnu. O přesném datu bude informovat na webových stránkách.

Spustit audio

Související