Praktici, pediatři a hlavně zubaři chybí v obcích i městech. Pomoci mají dotační programy

7. duben 2022 16:39

Sehnat zubaře je pro mnoho lidí čím dál větší problém. Lékaři odcházejí do důchodu a jejich ordinace často nikdo nepřevezme. Jihočeský kraj chce společně s městy a obcemi situaci změnit. Pomoci mají dotační programy, které do regionu přivedou nové kvalitní doktory.

Podle táborského místostarosty Martina Maredy je hlavním problémem to, že nedochází ke generační obměně lékařů. „Pokud nepřilákáme v nejbližších letech do Tábora dostatečný počet doktorů, a to stomatologů, pediatrů i všeobecných praktiků, může dojít k výrazné nedostupnosti primární zdravotní péče,“ říká.

Město si proto nechalo zpracovat analýzu, podle které bude v příštích pěti letech nutné, aby do Tábora přišlo alespoň deset nových zubařů. Přilákat je má nový systém benefitů a pobídek, mezi které patří přidělení bytu.

„Jeden dotační titul by se měl týkat stipendijní podpory studentům, kteří studují zubní lékařství na fakultě. A druhý dotační titul bude nějaká bezúročná půjčka nově příchozím doktorům, díky níž by si mohli například zařídit ordinaci,“ upřesňuje Martin Mareda.

V současné době na jihu Čech působí ve věkové kategorii nad 60 let 35 procent dentistů. „Těch možností, jak to řešit, není moc,“ konstatuje vedoucí odboru zdravotnictví Jihočeského kraje Petr Studenovský.

Čtěte také

Pomoci podle něj má i krajský program pobídek a dotací. „V současné době je tam motivační bonus ve výši 600 tisíc korun a ještě možnost po dobu pěti let hradit hypotéku, nebo náklady spojené bydlením ve výši 15 tisíc měsíčně, což dá přibližně 900 tisíc. Takže dohromady je to milion a půl,“ připomíná. Za důležitý považuje i aktivní přístup samotných měst a obcí, kde lékaři schází.

To potvrzuje Jaroslav Větrovský, starosta Mladé Vožice, kde se podařilo obsadit oba uvolněné zubařské obvody. „Dávali jsme poměrně významnou bezúročnou půjčku na vybavení ordinace a velkou motivací bylo i to, že obvody ve Vožici byly dlouhodobě neobsazeny, potřeba stomatologické péče byla značná, což znamená téměř stoprocentní jistotu uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami,“ popisuje.

Pobídky a dotační programy jsou určené i pro lékaře ze zahraničí, především ze Slovenska. Zároveň mají motivovat české doktory pracující v zahraničí, aby se vrátili do Česka.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související