Čokolína nebo dršťkový salát nakyselo. I takové výrobky ochutnávala komise soutěže Chutná hezky. Jihočesky

16. květen 2021 20:57

Chuť jihočeských potravin je kořeněná láskou ke krajině našich životů. Leží nám na srdci a patří i na náš jazyk! Takové je motto soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Letos výrobci přihlásili téměř 150 produktů.

Komise soutěže hodnotí nejen chuť a vůni, ale třeba také inovativnost. „Důležité je, aby to mělo nějaký ten krajový podtext,“ dodává předseda Pavel Smetana.

Členkou komise je i ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. „Když se podívám na ty výrobky, jsou nádherné, úplně ukázkové. Teď mám například výbornou pralinku, která obsahuje hodně kakaa a trochu rumové tresti,“ popisuje.

Ochutnat všechny soutěžní výrobky bude podle ní samozřejmě velmi náročné. „Je potřeba začít s malým množstvím, spíše ochutnávat také očima. Poté nás zajímá i složení, protože po zdravotní stránce se na ty výrobky také musíme dívat,“ říká.

Do letošního 15. ročníku soutěže se zapojilo 48 jihočeských výrobců. „Přihlásili o patnáct procent víc produktů než loni. V celkovém součtu se hodnotitelé musejí prokousat 145 výrobky. O více než sto procent narostl počet výrobků z kategorie alkoholických nápojů, markantní nárůst máme také u cukrářských výrobků,“ uvádí ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Čtěte také

I letos se objevily inovace. „Čím dál více se prosazují trendové výrobky, zdravá výživa. O tom svědčí třeba bezlepkový vegan chléb s čerstvým kváskem nebo takzvané microgreens, což jsou výhonky zeleniny užívané k dochucování,“ potvrzuje Hana Šťastná.

Zajímavostí je pak například farmářský dršťkový salát nakyselo. „Kuchař udělal takovou jihočeskou variaci na kazašský pokrm. Zajímavostí s přidanou hodnotou je třeba i modelovací hmota z čokolády s názvem čokolína,“ doplňuje Hana Šťastná.

Organizátoři vyhlásí výsledky soutěže Chutná hezky. Jihočesky 26. června na prvním ročníku zemědělsko-potravinářské akce Krmitelka v Hluboké nad Vltavou.

Spustit audio

Související