Čokolína nebo dršťkový salát nakyselo. I takové výrobky ochutnávala komise soutěže Chutná hezky. Jihočesky
Chuť jihočeských potravin je kořeněná láskou ke krajině našich životů. Leží nám na srdci a patří i na náš jazyk! Takové je motto soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Letos výrobci přihlásili téměř 150 produktů.
Komise soutěže hodnotí nejen chuť a vůni, ale třeba také inovativnost. „Důležité je, aby to mělo nějaký ten krajový podtext,“ dodává předseda Pavel Smetana.
Členkou komise je i ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. „Když se podívám na ty výrobky, jsou nádherné, úplně ukázkové. Teď mám například výbornou pralinku, která obsahuje hodně kakaa a trochu rumové tresti,“ popisuje.
Ochutnat všechny soutěžní výrobky bude podle ní samozřejmě velmi náročné. „Je potřeba začít s malým množstvím, spíše ochutnávat také očima. Poté nás zajímá i složení, protože po zdravotní stránce se na ty výrobky také musíme dívat,“ říká.
Do letošního 15. ročníku soutěže se zapojilo 48 jihočeských výrobců. „Přihlásili o patnáct procent víc produktů než loni. V celkovém součtu se hodnotitelé musejí prokousat 145 výrobky. O více než sto procent narostl počet výrobků z kategorie alkoholických nápojů, markantní nárůst máme také u cukrářských výrobků,“ uvádí ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná.
Čtěte také
I letos se objevily inovace. „Čím dál více se prosazují trendové výrobky, zdravá výživa. O tom svědčí třeba bezlepkový vegan chléb s čerstvým kváskem nebo takzvané microgreens, což jsou výhonky zeleniny užívané k dochucování,“ potvrzuje Hana Šťastná.
Zajímavostí je pak například farmářský dršťkový salát nakyselo. „Kuchař udělal takovou jihočeskou variaci na kazašský pokrm. Zajímavostí s přidanou hodnotou je třeba i modelovací hmota z čokolády s názvem čokolína,“ doplňuje Hana Šťastná.
Organizátoři vyhlásí výsledky soutěže Chutná hezky. Jihočesky 26. června na prvním ročníku zemědělsko-potravinářské akce Krmitelka v Hluboké nad Vltavou.
Související
-
Bývalá manažerka proměnila posilovnu v kuchyň a vaří marmelády. Ty jsou oficiálně nejlepší na světě
Pracovala na vysoké manažerské pozici, pak založila rodinu a přemýšlela, jak to spojit podnikáním. Tak začala Jozefína Růžičková vařit marmelády, se kterými sbírá úspěchy.
-
Pečivo upečené v historické peci v Lenoře chutná úplně jinak než z trouby
Vůně a typická chuť placek, housek a chleba z historické pece znovu přilákaly desítky lidí do Lenory na Prachaticku. Pečivo se tu tradičním způsobem peče už od roku 1998.
-
Podívat se proti světlu, přičichnout a pak až se napít. Odborníci na festivalu hodnotí piva
450 degustátorů z celého světa hodnotí piva v Českých Budějovicích. Na Mezinárodním pivním festivalu ochutnají 1200 piv, ve 33 kategoriích udělí tituly Zlatá pivní pečeť.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ministryně obrany měla podezření na korupci v armádě, informovalo ji Vojenské zpravodajství
-
Politoložka: Trafiky a handly. Neúspěch Zemanové a Baxy jako vzkaz prezidentovi, aby se v Senátu dohodl
-
‚Svoboda má svou hranici.‘ Přečtěte si, proč soud uložil Vrabelovi podmínku za šíření poplašné zprávy
-
Soud v kauze Peterkové přerušil jednání. Její příznivci vylomili dveře, musela zasahovat stráž a policie