Pečivo upečené v historické peci v Lenoře chutná úplně jinak než z trouby

2. leden 2019 07:44

Vůně a typická chuť česnekových placek, housek a chleba z historické pece znovu přilákaly desítky lidí do Lenory na Prachaticku. Pečivo se tu tímto tradičním způsobem peče už od roku 1998.

Když pekař Augustin Sobotovič historickou pec rozpálí, teplota v ní dosahuje až 400 stupňů Celsia. „To se pak samozřejmě musí srazit, aby se pečivo nespálilo. Teplota se upravuje mokrým hadrem, zároveň se vyčistí pečicí plocha, abychom to dávali do čistého prostoru,“ popisuje.

Pec je 95 centimetrů široká a dva metry hluboká. Chleba z ní podle Augustina Sobotoviče rozhodně chutná jinak než z normální trouby. „Je to úplně o něčem jiném, protože se dodržuje starý technologický postup, který jsem před 62 lety naučil,“ dodává.

Jakmile se čerstvě upečené housky vysypou z plechu do ošatek, mizí kosmickou rychlostí. „Ono se to pomalu ani nestačí péct. Jakmile přineseme plech, lidé už se tlačí, aby se dostali k té ošatce. Okamžitě namastíme česnekem, nakrájíme a pochoutka je na světě,“ popisuje pekařka Marie Sobotovičová.

Naposledy pekař Augustin Sobotovič v lenorské peci upekl celkem 28 plechů bramborových placek, 40 bochníků chleba a téměř 160 housek.

Související