Podívat se proti světlu, přičichnout a pak až se napít. Odborníci na festivalu hodnotí piva
450 degustátorů z celého světa hodnotí piva v Českých Budějovicích. Na 29. ročníku Mezinárodního pivního festivalu ochutnají celkem 1200 domácích i zahraničních piv. Nejlepším z nich udělí ve 33 kategoriích tituly Zlatá pivní pečeť.
„V prvé řadě si degustátor musí to pivo řádně prohlédnout, jaká je barva, čirost, pěna, jestli je kompaktní, jestli se nerozpadá příliš rychle,“ říká sládek Zdeněk Rezka, zatímco drží sklenici s pivem proti světlu.
Ještě předtím, než se napije, zjišťuje, jakou má pivo vůni. „Pokud tam nejsou žádné cizorodé látky, je to už první předpoklad k tomu, že pivo bude hodnoceno dobře,“ dodává.
Když se nakonec degustátor napije, hodnotí na chuti hned několik parametrů. „Jestli je chuť správně sladová, jestli je hořkost příjemná, není ulpívající, trpká, jestli sladkost a hořkost jsou vyvážené. Podle toho degustátor dá výslednou známku,“ popisuje Zdeněk Rezka.
Piva z Německa i Mexika. Festivalu v Budějovicích se účastní rekordních 250 pivovarů
Více než 250 pivovarů se představí na Mezinárodním pivním festivalu, který v pondělí začal v Českých Budějovicích. V devětadvacetileté historii této akce je to rekordní počet.
Podle ředitele festivalu Aloise Srba čeká odborníky poměrně náročný úkol – posoudit 33 různých kategorií. „Pořád je u nás nejvíce ceněno pivo prémiový ležák, což jsou dříve značená dvanáctistupňová piva. V letošním roce je přihlášeno 54 velkých pivovarů a do kategorie malých pivovarů je přihlášeno 85 druhů prémiových piv,“ doplňuje.
Na férovost soutěže dohlíží mezinárodní kontrolní a certifikační společnosti, které garantují nezávislost, objektivitu i kvalitu výsledků. Inspektoři kontrolují i správnou teplotu degustačních vzorků.
29. ročníku akce se na českobudějovickém výstavišti účastní 250 domácích i zahraničních pivovarů. Veřejná část Mezinárodního pivního festivalu začne ve čtvrtek 14. února a potrvá až do soboty.
Související
-
V Českých Budějovicích začíná Mezinárodní pivní festival
V pondělí 11. února 2019 startuje neveřejná soutěž, hodnotit se bude 1200 vzorků piv z více než 250 pivovarů. Pro veřejnost se brány festivalu otevřou od čtvrtka do soboty.
-
Piva se člověk nepřepije, směje se pivní someliér, kterého jeho práce pořád baví
„Pivní someliér, to je něco jako vinný someliér, člověk, který se v restauraci stará o sklep a doporučuje kombinace nápoje a jídla,“ vysvětluje Aleš Dvořák z Budvaru.
-
V Českém Rudolci vaří pivo žena. Do odvětví, které je doménou mužů, ji přivedla náhoda
„Ježišmarjá, musím zaťukat na zuby, nestalo se mi to, ale určitě se to dá povést,“ směje se sládková Radovana Kocmanová, když se jí ptám, jestli se dá zkazit várka piva.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Dobrý den, můžu vám nějak pomoct?‘ Do povodní zasažených měst dorazili dobrovolníci
-
OBRAZEM: Po velké vodě zbyla zkáza. Na Jesenicku sčítají škody a uklízejí, co se dá
-
Vlček lituje výroku, že Krnov selhal při evakuaci. ‚Informace po hasičské linii nebyly korektní,‘ řekl
-
Na několika stech hlasovacích lístcích v Karlovarském kraji chybí strany. Komise o tom budou vědět