Piva se člověk nepřepije, směje se pivní someliér, kterého jeho práce pořád baví
„Pivní someliér, to je něco jako vinný someliér, člověk, který se v restauraci stará o sklep a doporučuje kombinace nápoje a jídla,“ vysvětluje Aleš Dvořák z Budvaru.
„Moje práce ale obsahuje víc činností, než jen tohle,“ dodává. „V některých firmách se mojí pozici také říká obchodní sládek, školitel nebo trenér,“ říká muž, který rovněž učí, jak dobře načepovat pivo.
Aleš Dvořák vystudoval pivovarnictví na VŠCHT a svou profesní dráhu započal v roce 1989 v pivovaru v rodném městě, v Českém Krumlově.
V Českém Rudolci vaří pivo žena. Do odvětví, které je doménou mužů, ji přivedla náhoda

„Ježišmarjá, musím zaťukat na zuby, nestalo se mi to, ale určitě se to dá povést,“ směje se Radovana Kocmanová, když se jí ptám, jestli se dá zkazit várka piva. Je totiž profesí sládková, respektive sládek, v pivovarech si prý na přechylování názvu stěžejní profese nepotrpí.
Záhy ale přešel do Budějovického Budvaru, kde působí dodnes. „Stále mě to baví. Stejně jako se chleba neojí, tak piva se nepřepije,“ směje se.
Na boom malých pivovarů, který před několika lety zachvátil Česko, říká: „Fandím jim. Rád jejich produkci ochutnávám, je to pro mě dobrodružství. A hlavně mám možnost zkusit pivní styly, které se běžně v Čechách nedají pořídit. Třeba v poslední době se u nich roztrhnul pytel s pivy typu ale nebo IPA, ty mne baví.“
Vyprávění Aleše Dvořáka o tom, proč u nás stále preferujeme jen jeden druh piva a co změnily či nezměnily v pivovarnictví moderní technologie, si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.
Související
-
Podívat se proti světlu, přičichnout a pak až se napít. Odborníci na festivalu hodnotí piva
450 degustátorů z celého světa hodnotí piva v Českých Budějovicích. Na Mezinárodním pivním festivalu ochutnají 1200 piv, ve 33 kategoriích udělí tituly Zlatá pivní pečeť.
-
Manažer spálil všechny mosty do podnikatelského světa a stal se farářem na Hluboké
Tomas Van Zavrel je katolický farář. Jeho cesta k víře ale byla hodně klikatá. Vystudoval práva v Holandsku a po revoluci se vrátil do Čech jako expert realitní kanceláře.
-
Milan Koželuh zná Novohradské hory jako nikdo jiný, jednomu místu se ale vyhýbá
„Přišli jsme do Stříbrných Hutí přesně v den, kdy zezlátlo listí na stromech a začalo opadávat,“ vzpomíná Milan Koželuh na jedno podzimní odpoledne v Novohradských horách.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.