Milan Koželuh zná Novohradské hory jako nikdo jiný, jednomu místu se ale vyhýbá

8. srpen 2020

„Přišli jsme do Stříbrných Hutí přesně v ten den, kdy zezlátlo listí na stromech a začalo opadávat,“ vzpomíná Milan Koželuh na jedno podzimní odpoledne v Novohradských horách.

„Ono k tomu jindy nemusí dojít, někdy mráz a vítr servou listí ze stromů dříve, než začne být barevné,“ vysvětluje znalec a milovník pohoří na česko-rakouském pomezí.

Tenkrát měl jako průvodce na starosti asi čtyřicetičlennou výpravu výletníků. „Zastavili jsme se na okraji nádherného údolí a těch čtyřicet lidí zůstalo v úžasu mlčky stát. V tu chvíli to bylo něco jako mše nebo jako byste byl na koncertě a právě se hrálo něco velkého,“ popisuje nezapomenutelný okamžik, který trval jen několik vteřin.

Milan Koželuh měl k Novohradským horám blízko téměř odjakživa. Ve dvou letech se totiž s rodiči přestěhoval do Nových Hradů, kde jeho otec začal učit na zemědělské škole.

Rakouská hora Mandelstein je symbolem poválečného odsunu

Znalec Novohradských hor Milan Koželuh na vrcholu hory Mandelstein

Z rakouské hory Mandelstein je dokonalý výhled na zaniklé vesnice v Novohradských horách. Ještě v 60. letech byly vidět ruiny, dnes všechna místa pokrývá hustý les. Rakušané se sem chodí dívat na bývalý domov, turisté na nádherný výhled na jihočeskou krajinu.

Pohoří v té době ale bylo téměř celé uzavřené v nepřístupném pohraničním pásmu. „Kdyby mi někdo v 80. letech řekl, že mě pustí na jakékoliv místo na světě, tak bych si vybral pohraniční pásmo Novohradských hor,“ přibližuje svou fascinaci nedostupným územím. „Čistě teoreticky jsem se někdy mohl podívat do Rakouska, ale podívat se do pohraničního pásma, to ani teoreticky možné nebylo,“ dodává.

V současnosti má Milan Koželuh prochozené Novohradské hory jako nikdo jiný. Napsal o nich také několik knih a působí rovněž jako horský průvodce.

Úplně všude ale nebyl. Místu, které nazval srdcem hor, se vyhýbá. „Chci si navždycky uchovat ten pocit, že je v horách ještě něco, co jsem neviděl,“ vysvětluje.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.