Piva z Německa i Mexika. Festivalu v Budějovicích se účastní rekordních 250 pivovarů

11. únor 2019 14:21

Více než 250 pivovarů se představí na Mezinárodním pivním festivalu, který v pondělí začal v Českých Budějovicích. V devětadvacetileté historii této akce je to rekordní počet.

Účast potvrdili i zámořští producenti piva z Mexika, Chile nebo Brazílie, tradičně silné zastoupení má s dvaceti pivovary také náš východní soused – Slovensko. „Samozřejmě jsou tady velké pivovary z Polska, Německa, Rakouska, více než dvacet pivovarů z ruské federace, jsou přihlášené také velké pivovary třeba z Chorvatska,“ vyjmenovává ředitel festivalu Alois Srb.

Do Českých Budějovic dorazí i 450 domácích a zahraničních degustátorů, kteří budou v 33 kategoriích posuzovat celkem 1200 vzorků piv. Na férovost soutěže dohlédnou mezinárodní kontrolní a certifikační společnosti, které garantují nezávislost, objektivitu i kvalitu výsledků.

Inspektoři dávají pozor například i na správnou teplotu degustačních vzorků. „Piva jsou předem připravena, temperují se několik hodin, aby měla osm až deset stupňů předtím, než se předkládají degustátorům. My čas od času kontrolujeme teplotu i kalibrovaným teploměrem, aby podmínky byly co nejvíce standardizované,“ popisuje inspektor Milan Kroutil.

Při hodnocení piva se degustátoři obvykle zaměřují na barvu, pěnu, vůni, chuť nebo říz. Vítězné pivovary si z festivalu odvezou ocenění Zlatá pivní pečeť.

Piva se člověk nepřepije, směje se pivní someliér, kterého jeho práce pořád baví

Pivní someliér Budvaru Aleš Dvořák

„Pivní someliér, to je něco jako vinný someliér, člověk, který se v restauraci stará o sklep a doporučuje kombinace nápoje a jídla,“ vysvětluje budvarský someliér Aleš Dvořák.

V posledních letech se na stupních vítězů stále častěji objevují i zástupci minipivovarů, které jsou podle Aloise Srba důležitým segmentem pivovarnického oboru. „Myslím, že je to celosvětový trend. Dnes jsou nejen dobrými doplňovači pivařského sortimentu, ale řekl bych, že i určují strategii velkých pivovarů. Ty pochopily, že v nabídce musí mít stálou obměnu, že nemůžou dnes vyrábět jenom tradiční druhy, ale musí pobídku vůči zákazníkovi stále obměňovat,“ komentuje.

Veřejná část Mezinárodního pivního festivalu začne na českobudějovickém výstavišti ve čtvrtek 14. února. Návštěvníci budou moci v pavilonu Z až do soboty ochutnat minimálně 200 druhů piv z celého světa.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související