Džemy ze šumavských švestek, které vyrábí Jozefína Růžičková, bodovaly na světové soutěži
Chuť šumavských džemů ocenila porota mezinárodní soutěže Great Taste Awards. A nejen jejich. Hvězdičku získal i chilli jam a zavařené okurky. To všechno z dílny, nebo přesněji malé provozovny, Jozefíny Růžičkové z Prachatic.
Ocenění získaly hned dva druhy džemů ze švestek vypěstovaných v Hoříkovicích u Prachatic. „Byl to švestkový džem samotný a pak jsem zkusila smíchat švestky s arónií. Arónie je totiž velmi zdravá, ale ne každý je schopen si ji dát na lžičku a sníst ji, protože je lehce hořká a opravdu hodně výrazná. V kombinaci se sladkými švestkami porotcům moc chutnala,“ popisuje Jozefína Růžičková.
Zabodovaly i další její výrobky. „Chilli jam, z toho mám velkou radost, protože ten už na soutěži v Anglii jednou byl a ocenění nedostal, protože byl údajně příliš pálivý. Teď jsem pálivost trochu zmírnila a ocenění už máme. A pak jsem zkusila nakládané okurky,“ říká.
Pro Jozefínu Růžičkovou je důležitá hlavně lokálnost a tradiční postupy. „Já jsem moc ráda, že žijeme v místě, kde deset kilometrů od nás jsou pěstitelé. V lhenicko-chelčické oblasti se vždycky pěstovaly švestky, višně, hrušky, jablka, třešně,“ připomíná.
I přes ocenění teď ale její obchod nezažívá nejlepší období. „Letos jsem zatím prodala opravdu hodně málo. Prvního půl roku vždycky byly prodeje v e-shopu lepší, byl tam vidět právě i vliv ocenění. Navíc bohužel jeden z mých velkých celorepublikových obchodů skončil s činností, takže to se projevilo,“ vysvětluje.
Ocenění získává Jozefína Růžičková z Prachatic už od roku 2015, kdy její výrobky bodovaly ve světové soutěži citrusových marmelád.
Související
-
Opustila práci manažerky a začala vařit marmelády. Ty oficiálně patří mezi nejlepší na světě
Téměř 20 medailí ze světových soutěží má doma Jozefína Růžičková z Prachatic. Získala je za marmelády a džemy, které vaří čtyři roky. Umí totiž dotáhnout nápady do konce.
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
-
Spontánní nápad na víkendové krabičky pomohl cukrářce rozjet po covidu vlastní podnikání
Jako malá milovala žloutkové věnečky, naopak nikdy nesáhla po špičce nebo indiánkovi. Dnes má Romana Liebing vlastní cukrárnu a peče hlavně lehké, svěží dorty s ovocem.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Desetimiliardové škrty v roce 2024. Nejvíc mají ušetřit školství, místní rozvoj, průmysl a doprava
-
Bez domova je 17 let. ‚Ulice vám jenom sebere, nic vám nedá, cítím se ale svobodný,‘ vypráví 73letý Václav
-
Běloruská tenistka Sabalenková odmítla po dotazech na Ukrajinu tiskovou konferenci, necítila se bezpečně
-
Pavel hovořil s Fialou a Babišem. Zabývali se summitem NATO nebo obrannou dohodou s USA