Džemy ze šumavských švestek, které vyrábí Jozefína Růžičková, bodovaly na světové soutěži

28. září 2022 14:49

Chuť šumavských džemů ocenila porota mezinárodní soutěže Great Taste Awards. A nejen jejich. Hvězdičku získal i chilli jam a zavařené okurky. To všechno z dílny, nebo přesněji malé provozovny, Jozefíny Růžičkové z Prachatic.

Ocenění získaly hned dva druhy džemů ze švestek vypěstovaných v Hoříkovicích u Prachatic. „Byl to švestkový džem samotný a pak jsem zkusila smíchat švestky s arónií. Arónie je totiž velmi zdravá, ale ne každý je schopen si ji dát na lžičku a sníst ji, protože je lehce hořká a opravdu hodně výrazná. V kombinaci se sladkými švestkami porotcům moc chutnala,“ popisuje Jozefína Růžičková.

Zabodovaly i další její výrobky. „Chilli jam, z toho mám velkou radost, protože ten už na soutěži v Anglii jednou byl a ocenění nedostal, protože byl údajně příliš pálivý. Teď jsem pálivost trochu zmírnila a ocenění už máme. A pak jsem zkusila nakládané okurky,“ říká.

Pro Jozefínu Růžičkovou je důležitá hlavně lokálnost a tradiční postupy. „Já jsem moc ráda, že žijeme v místě, kde deset kilometrů od nás jsou pěstitelé. V lhenicko-chelčické oblasti se vždycky pěstovaly švestky, višně, hrušky, jablka, třešně,“ připomíná.

I přes ocenění teď ale její obchod nezažívá nejlepší období. „Letos jsem zatím prodala opravdu hodně málo. Prvního půl roku vždycky byly prodeje v e-shopu lepší, byl tam vidět právě i vliv ocenění. Navíc bohužel jeden z mých velkých celorepublikových obchodů skončil s činností, takže to se projevilo,“ vysvětluje.

Ocenění získává Jozefína Růžičková z Prachatic už od roku 2015, kdy její výrobky bodovaly ve světové soutěži citrusových marmelád.

Spustit audio

Související