Opustila práci manažerky a začala vařit marmelády. Ty oficiálně patří mezi nejlepší na světě

7. prosinec 2019

Téměř dvě desítky medailí ze světových soutěží má doma Jozefína Růžičková z Prachatic. Získala je za své marmelády a džemy, které začala vařit před čtyřmi roky. Bývalá manažerka totiž nejen srší novými nápady, ale především je umí dotáhnout do konce.

Jozefína Růžičková se narodila na jižním Slovensku. Pak žila a pracovala v Praze a nakonec přesídlila do jihočeských Prachatic, odkud pochází její manžel.

Právě tady začala přemýšlet, jak podnikat „z obýváku“. Před čtyřmi lety se pustila do výroby marmelád. „Měla jsem k tomu vztah odmala, protože jsem vyrostla na vesnici, měli jsme zahrady, vinice, sady a všechny plody sklízeli a zavařovali. V dospělosti jsem si na marmelády vzpomněla, když se nám narodily děti a já se poohlížela po něčem jiném, než abych dojížděla za prací do Prahy,“ vysvětluje.

Tak se posilovna v prachatickém rodinném domě změnila ve funkční kuchyni a Jozefína Růžičková začala vařit marmelády. Je sice vystudovanou inženýrkou ekonomie, vládne několika jazyky a pracovala v nadnárodním koncernu na manažerské pozici, ale svou současnou práci jako kariérní propad vůbec nevnímá.

Čtěte také

„Trávím čas s lidmi, se kterými ho trávit chci, s rodinou. Já jsem to udělala proto, abych mohla být blízko svým dětem. Můžu si čas organizovat podle sebe. Někdy to znamená, že vařím marmelády do dvou do rána, ale když se přes den potřebuji věnovat dětem, tak se jim zkrátka věnuji,“ vysvětluje.

V marmeládovém světě se navíc Jozefíně Růžičkové velice daří. Letos na jaře ovládla soutěž World’s Original Marmelade Awards a z anglického hrabství Dalemain k ní připutovalo 19 medailí.

Poté na mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád poslala 22 vzorků a výsledkem bylo pět zlatých, šest stříbrných a osm bronzových medailí. K tomu navíc ještě tři čestná uznání.

Tím se jen potvrdilo, že její první úspěch v roce 2017 nebyl žádným dílem náhody. Tehdy matka dvou školáků získala unikátní dvojitou zlatou medaili a smlouvu s luxusním londýnským obchodním domem Fortnum & Mason, v němž nakupuje například britská královská rodina.

Spustit audio

Související