Spontánní nápad na víkendové krabičky pomohl cukrářce rozjet po covidu vlastní podnikání

29. červenec 2022

Jako malá milovala žloutkové věnečky, naopak nikdy nesáhla po špičce nebo indiánkovi. Dnes má Romana Liebing vlastní cukrárnu a peče hlavně lehké, svěží dorty s ovocem, které jsou podle ní v kurzu.

„Myslím, že už odzvonilo těm hutným, těžkým dezertům a máslovým krémům. Samozřejmě, že moje babička, nebo kdokoli ze starší generace, mi určitě bude oponovat, ale doba jde skutečně dopředu a víc vyhledávané jsou lehké, svěží dezerty,“ říká českobudějovické cukrářka.

Romana Liebing pochází ze šumavského Vacova. Obor cukrářka pro ni vybrala maminka, za což je jí dnes velmi vděčná. Po vyučení vystudovala nástavbu se zaměřením na podnikání v oboru a rozhodla se jít na zkušenou do zahraničí.

Nakonec v sousedním Rakousku vydržela celých patnáct let. „Začínala jsem tam jako pomocná síla v kuchyni, abych se naučila německy. Ke svému oboru jsem se dostala po dvou letech a pak už se to neskutečně rozjelo,“ vzpomíná.

„Ve Vídni jsem poprvé viděla, co jsou talířové dezerty, kdy se několik různých věcí kombinuje na talíř. Může to být třeba panna cotta s jakoukoli ovocnou omáčkou, a když se to pěkně nadekoruje, vznikne talířový dezert. Bylo to pro mě moc zajímavé. Seznámila jsem se se šéfkuchařem, který rád něco vysvětloval, když viděl, že to někoho baví,“ vypráví.

Čtěte také

„Bývala bych tam vydržela déle, ale Vídeň pro mě byla velice drahá. A tak jsem se rozhodla pro práci v horách. Tam je skvělé, že neplatíte ubytování ani stravování. Tam jsem se věnovala už jen cukrařině, dělala jsem vesměs talířové dezerty, rakouské nebo italské dezertové bufety,“ dodává Romana Liebing.

Když ale kvůli covidu o práci v Rakousku přišla, vrátila se do Čech. Věděla, že chce zůstat u cukrařiny, a začala přemýšlet, čím se tady bude živit. „I v Čechách bylo všechno zavřené a vesměs všechny restaurace a kavárny fungovaly přes taková ta okénka. Jednou jsem seděla doma s manželem a ptala se ho, co si myslí o tom, že bych pekla víkendové krabičky, které by obsahovaly mini dezerty a lidé by si je kupovali na víkend. Manžel byl nadšený,“ popisuje.

Spontánní nápad se dobře uchytil a víkendové krabičky peče Romana Liebing dodnes. Postupem času jí byla vlastní kuchyň malá, a tak si pronajala provozovnu. Do povědomí se dostala hlavně díky sociálním sítím. „Facebook a Instagram jsou fenomenální. Díky nim se o mně lidé dozvěděli a postupně si to mezi sebou řekli. Každý týden zveřejňuji obsah krabiček, dávám tam videa, jak děláme dezerty, a fotky, což hodně láká,“ doplňuje.

Jak se Romana Liebing dívá na současné, poměrně vysoké ceny zákusků? Jaké má profesní plány? A jak se připravuje její nejoblíbenější větrník? To se dozvíte v rozhovoru, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související