Spontánní nápad na víkendové krabičky pomohl cukrářce rozjet po covidu vlastní podnikání
Jako malá milovala žloutkové věnečky, naopak nikdy nesáhla po špičce nebo indiánkovi. Dnes má Romana Liebing vlastní cukrárnu a peče hlavně lehké, svěží dorty s ovocem, které jsou podle ní v kurzu.
„Myslím, že už odzvonilo těm hutným, těžkým dezertům a máslovým krémům. Samozřejmě, že moje babička, nebo kdokoli ze starší generace, mi určitě bude oponovat, ale doba jde skutečně dopředu a víc vyhledávané jsou lehké, svěží dezerty,“ říká českobudějovické cukrářka.
Romana Liebing pochází ze šumavského Vacova. Obor cukrářka pro ni vybrala maminka, za což je jí dnes velmi vděčná. Po vyučení vystudovala nástavbu se zaměřením na podnikání v oboru a rozhodla se jít na zkušenou do zahraničí.
Nakonec v sousedním Rakousku vydržela celých patnáct let. „Začínala jsem tam jako pomocná síla v kuchyni, abych se naučila německy. Ke svému oboru jsem se dostala po dvou letech a pak už se to neskutečně rozjelo,“ vzpomíná.
„Ve Vídni jsem poprvé viděla, co jsou talířové dezerty, kdy se několik různých věcí kombinuje na talíř. Může to být třeba panna cotta s jakoukoli ovocnou omáčkou, a když se to pěkně nadekoruje, vznikne talířový dezert. Bylo to pro mě moc zajímavé. Seznámila jsem se se šéfkuchařem, který rád něco vysvětloval, když viděl, že to někoho baví,“ vypráví.
Čtěte také
„Bývala bych tam vydržela déle, ale Vídeň pro mě byla velice drahá. A tak jsem se rozhodla pro práci v horách. Tam je skvělé, že neplatíte ubytování ani stravování. Tam jsem se věnovala už jen cukrařině, dělala jsem vesměs talířové dezerty, rakouské nebo italské dezertové bufety,“ dodává Romana Liebing.
Když ale kvůli covidu o práci v Rakousku přišla, vrátila se do Čech. Věděla, že chce zůstat u cukrařiny, a začala přemýšlet, čím se tady bude živit. „I v Čechách bylo všechno zavřené a vesměs všechny restaurace a kavárny fungovaly přes taková ta okénka. Jednou jsem seděla doma s manželem a ptala se ho, co si myslí o tom, že bych pekla víkendové krabičky, které by obsahovaly mini dezerty a lidé by si je kupovali na víkend. Manžel byl nadšený,“ popisuje.
Spontánní nápad se dobře uchytil a víkendové krabičky peče Romana Liebing dodnes. Postupem času jí byla vlastní kuchyň malá, a tak si pronajala provozovnu. Do povědomí se dostala hlavně díky sociálním sítím. „Facebook a Instagram jsou fenomenální. Díky nim se o mně lidé dozvěděli a postupně si to mezi sebou řekli. Každý týden zveřejňuji obsah krabiček, dávám tam videa, jak děláme dezerty, a fotky, což hodně láká,“ doplňuje.
Jak se Romana Liebing dívá na současné, poměrně vysoké ceny zákusků? Jaké má profesní plány? A jak se připravuje její nejoblíbenější větrník? To se dozvíte v rozhovoru, který si můžete poslechnout online.
Související
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
-
Ze zeleniny můžete připravit plnohodnotné jídlo, jen je to složitější, říká autor postní kuchařky
Bezmasé recepty na celý rok nabízí Postní kuchařka od kořene po nať. Jejím autorem je strakonický šéfkuchař Pavel Drdel, který propaguje udržitelný přístup k vaření.
-
Mám tři mobilní telefony, příspěvky na Instagram můžu dávat vždycky, směje se blogerka Budějčanda
Nikdo neví, jak se jmenuje, ani jak vypadá. Přesto ovlivňuje mnoho lidí. Blogerka Budějčanda představuje na sociální síti krásy města, jídlo z restaurací i kulturní akce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.