Ze zeleniny můžete připravit plnohodnotné jídlo, jen je to složitější, říká autor postní kuchařky

23. březen 2022

Bezmasé recepty na celý rok nabízí Postní kuchařka od kořene po nať. Jejím autorem je strakonický šéfkuchař Pavel Drdel, který propaguje udržitelný přístup k vaření, lokální suroviny, nakládání, fermentování a sušení.

„Doma vaříme i z masa, ale tak sedmdesát procent jídelníčku tvoří zelenina. Zelenina hraje na talíři prim, maso je spíš vedlejší produkt. Jednou bych dokonce chtěl mít vegetariánskou restauraci,“ říká.

Pavel Drdel je v současné době šéfkuchařem strakonické restaurace Sůl & Řepa. Vaření ho lákalo odmalička. „Nejvíc mě fascinovalo, když jsem trávil prázdniny u babičky, že se ráno třeba utrhly kedlubny na zahradě a zadělávané byly k obědu. Líbilo se mi, jak krátká byla cesta ze záhonu na talíř,“ vypráví.

Jeho postní kuchařka se začala rodit před rokem a půl. „Oslovili mě z diakonie církve českobratrské evangelické, abych se stal jedním z ambasadorů sbírky pro Libanon. Mým úkolem bylo připravit šest postních receptů, které si potom lidé mohli stáhnout, zaplatili za to, a tím vlastně přispěli,“ vysvětluje.

Nejprve Pavel Drdel odevzdal šest slíbených receptů, v postní době ale začal vymýšlet další. „Každý den jsem dělal jedno postní jídlo, někdy i víc. Vždy jsem si to vyfotil, napsal krátký recept a stále jsem fotografie a recepty posílal do diakonie. Když sbírka skončila, bylo receptů kolem padesáti, tak jsme přemýšleli, co s nimi dále. Oslovili jsme nakladatelství, a to se rozhodlo kuchařku vydat,“ doplňuje.

Když se řekne postní kuchařka, mnozí lidé k tomu podle Pavla Drdela přistupují s nedůvěrou. „Jako první je napadne, že se nenají, že jsou to hladová jídla, že zelenina nemá chuť. Ale opak je pravdou. Vidím i u nás v restauraci, že mnozí si chtějí u zeleniny odpočinout. A dnes už se to všechno posunulo, se zeleninou se dá kouzlit, vyrovná se zkrátka plnohodnotnému jídlu,“ připomíná.

Sám má na talíři nejradši sýr, celer a řepu. „Dominuje sýr, na sýrech jsem závislý. Mezi moje oblíbené patří třeba úplně jednoduché sýrové krokety. Používám na ně čerstvý farmářský sýr, který se spojí s troškou vajíčka, přidá se strouhanka, bylinky. Ze směsi udělám takové krokety, které nesmažím, ale peču v troubě,“ popisuje.

Čtěte také

Ve své Postní kuchařce od kořene po nať Pavel Drdel nabízí více než 80 receptů na bezmasá hlavní jídla, polévky i saláty a 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení. To vše doplňuje přes sto autorských fotografií, tipy na udržitelnější bezodpadové vaření a třeba také text o významu půstu v křesťanství od známé farářky Martiny Viktorie Kopecké.

„Kuchařka má v názvu od kořene po nať, protože ukazuje, jak můžeme využít a zpracovat dále do jídla třeba to, co nám zbyde po oloupání mrkve. Doufám, že kuchařka osloví hodně lidí. Recepty stále přibývají, takže když se jí bude dařit, může za čas vyjít další díl. Věřím, že bude zase vegetariánský, protože se zeleninou se dají dělat neuvěřitelné věci. S masem samozřejmě také, ale to je jednodušší. Zelenina je složitější,“ komentuje Pavel Drdel.

Některé jeho recepty najdou lidé i na Facebooku. „Rád se o recepty dělím. U kuchařky jsem se domluvil s diakonií, že se vzdám autorského honoráře ve prospěch sbírky na Libanon. Tím se příběh krásně uzavírá. Za mnou stojí hodně lidí, kteří s kuchařkou souvisí, takže i takhle chci vyjádřit vděčnost a třeba bude inspirovat další lidi,“ uzavírá.

Celý rozhovor s autorem postní kuchařky Pavlem Drdelem si poslechněte v magazínu Dámská jízda.

Spustit audio

Související