Monika Brýdová napsala veganskou kuchařku nejen pro vegany

4. prosinec 2019

Svou první kuchařskou knihu napsala českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Jmenuje se Vegan recepty hravě a zdravě a nabízí celkem 115 receptů.

Monika Brýdová se stravuje vegansky, tedy bez potravin živočišného původu, už šestým rokem. „Vegankou jsem se stala ze zdravotních důvodů, a když už něco dělám, tak se to snažím dělat naplno,“ říká.

Veganský jídelníček si podle svých slov rychle oblíbila. „Do té stravy jsem se zamilovala už proto, že tam mám úplně otevřené pole působnosti. Nejsou tam žádná předepsaná dogmata, třeba jak se dělá svíčková a podobně. Nejdřív jsem pátrala, co to obnáší, a pak už jsem začala vymýšlet a kombinovat,“ vysvětluje.

Brzy ji také napadlo, že by bylo dobré předat své zkušenosti dalším lidem prostřednictvím kuchařky. „Tehdy ale nakladatelství řeklo, že to nebude nikoho zajímat. Tak jsem si dělala poznámky pro sebe, pak jsem dostala důvěru Českobudějovického deníku a dodávala tam každý týden jeden recept s fotkou. Po dvou letech za mnou přišlo nakladatelství samo, že už je čas, že se společnost změnila a je tomu víc nakloněná,“ vypráví.

Čtěte také

Občas se Monika Brýdová inspiruje u jiných veganů na internetu, ale většinu receptů sama vytvořila. Mezi své oblíbené řadí například recept, který v kuchařce nazvala Cokoli na kari. „Já vždycky říkám, že chuť dělá koření. Cokoli na kari znamená, že když dobře ochutíte omáčku, tak do toho můžete dát opravdu cokoli, co nabízí vaše domácnost. U mě to znamená jakýkoli druh zeleniny, případně tofu, tempeh a něco ještě k tomu,“ popisuje.

Celkem kuchařka Vegan recepty hravě a zdravě nabízí 115 receptů. Podle Moniky Brýdové ale rozhodně nejsou jen pro vegany. „Já jsem to pro ně ani nepsala, protože většina veganů už tyhle základní recepty zná,“ říká.

„Já jsem to psala pro lidi, kteří nejsou vegani a často neví, co mi mají dát k jídlu. Mám radost, že teď kuchařku kupují vegani svým příbuzným, aby ukázali, že vařit vegansky není žádné kouzlo. A pokud si neveganští strávníci sami zařadí nějaký můj recept do jídelníčku, budu jenom ráda,“ dodává.

Spustit audio

Související