I bez lepku se dá upéct skvělé pečivo. Nepoznáte rozdíl, říká autorka kuchařky
Vaříme bez lepku. To je životní příběh Radky Vrzalové z Českých Budějovic. Maminka dvou dcer musela začít vařit jinak, když zjistila, že jedno z jejích dětí trpí celiakií. Dnes své zkušenosti předává ostatním.
Na pultech knihkupectví je již druhý díl Radčiny kuchařky bez lepku. „Oproti prvnímu dílu zahrnuje další zdravotní alergie a intolerance na další potraviny. Řada bezlepkářů má totiž přidruženou třeba i intoleranci na mléko, dost často nesmí ořechy, vejce, vadí jim sója, ale přitom chtějí mít co nejpestřejší jídelníček,“ říká.
Bezlepkových kuchařek se v poslední době objevilo hodně, Radka Vrzalová se od nich snaží odlišit. „Když jsme před dvěma lety uváděli na trh první díl, byla jsem po dlouhé době jediná česká autorka. Teď je to takový módní hit, věnuje se tomu mnoho lidí, a proto já si zakládám na tom, aby moje kuchařka byla o level výš, aby to nebylo jenom o bezlepkovém vaření, ale právě o té pestrosti a vyhýbání se dalším alergenům,“ vysvětluje.
Vymyslet recept do kuchařky není úplně jednoduché. „Bezlepkové mouky se chovají jinak, nabalují na sebe víc vody a tuku, těsto je hodně těžké. Toho se mnoho kuchařek lekne a neví si s tím rady. Já používám k vylehčení vlákniny,“ prozrazuje.
Pokořená meta je kváskové bezlepkové pečivo
Celiak pak podle ní rozhodně nemusí být odkázaný jen na kukuřičné suchary a rýžové chleby. „Myslím, že výborné jsou celozrnné rohlíky z mé kuchařky a pokořená meta je kváskové bezlepkové pečivo. Radím, jak založit bezlepkový kvásek a upéct dobré pečivo, u kterého nikdo nepozná, že je bezlepkové,“ komentuje.
Její dceři Bětce, kvůli které začala vařit bez lepku, je dnes dvanáct let a má moc ráda vícezrnné pečivo. „Moc mě těší, že jí nestačí jenom kukuřičná houska, ale opravdu má ráda zrníčkové chleby, veganský chléb, knackerbroty. To všechno se dá najít v té kuchařce. Myslím, že pečivo je takový kámen úrazu u bezlepkové diety,“ dodává Radka Vrzalové.
Bezlepkově jí celá její rodina. „Připravovat dvě stravy by bylo poměrně náročné, časově i finančně, navíc už jsme si na to zvykli. Já se vždycky snažím, aby moje recepty od bezlepkových nikdo nerozeznal,“ říká.
Lidé, kteří netrpí intolerancí, by se však podle ní neměli lepku vyhýbat za každou cenu. „Z lepku se stal až štvanec, ale myslím si, že do naší středoevropské stravy patří, pokud jsme zdraví. Jen ho nemusí ho být moc. V minulosti se peklo z bílé mouky, ale vždy jen v neděli. Přes týden byl jídelníček z pohankových kaší, jáhel a podobně, na to my jsme zapomněli, ta pestrost nám chybí,“ myslí si Radka Vrzalová.
V současné době chystá už třetí díl své kuchařky. „Trh s bezlepkovými moukami se poměrně dost mění, přichází k nám spousta novinek, které chci představit. Už mám nastřádáno dost receptů,“ uzavírá.
Související
-
Bez lepku vaří kvůli dceřině nemoci už léta. Nyní vydala i kuchařku se svými recepty
Nad celiakii je třeba se povznést. Uvědomte si, že znáte svou diagnózu a řešením je bezlepková dieta. Nepropadejte panice a vezměte to jako změnu, která vám udělá dobře.
-
Monika Brýdová napsala veganskou kuchařku nejen pro vegany
Svou první kuchařskou knihu napsala českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Jmenuje se Vegan recepty hravě a zdravě a nabízí celkem 115 receptů.
-
Chyběla jí kuchařka, která by pomohla s vařením mladým lidem. Tak ji napsala sama
Mezi nejmladší české autorky patří Julie Kučerovská. V pouhých 16 letech napsala Kuchařku pro teenagery, v níž vrstevníkům nabízí jednoduché a rychlé recepty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka