Chyběla jí kuchařka, která by pomohla s vařením mladým lidem. Tak ji napsala sama
Mezi nejmladší české autorky patří Julie Kučerovská. V pouhých 16 letech napsala Kuchařku pro teenagery. Kniha je určená hlavně jejím vrstevníkům a přináší jednoduché a rychlé recepty.
Vztah k vaření si Julie Kučerovská našla velmi vrzy. „Jednou jsem sama dělala muffiny, které jsem umíchala i nazdobila, pak jsem pomáhala mámě v kuchyni a všechno mě to bavilo. Tak jsem si ve 13 založila blog lahůdka.com, kam píšu recepty,“ vzpomíná.
Kuchařskou knihu nakonec napsala proto, že jí samotné taková publikace chyběla. „V obchodě jsem nemohla najít žádnou kuchařku, která je určená přímo teenagery. Bála jsem se, jestli to podle jiných knih zvládnu, když je vydali lidi, kteří nejsou v mém věku,“ vysvětluje.
Do své Kuchařka pro teenagery zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti. Doplnila je i takzvanými hashtagy. „V dnešní době je to in, tak mi přišlo, že by mohly teenagery zaujmout. Myslím, že občas jsou i vtipné,“ říká Julie Kučerovská.
Kniha je rozdělená do sedmi kapitol, například Do krabičky, Víkendová snídaně nebo Piknik v parku. Nejoblíbenější kapitolou samotné autorky je Narozeninová párty. „Miluji kamarády a jídlo, je skvělé, když si uvaříme a dáme dobré jídlo,“ komentuje.
Jednu kapitolu nazvala Vegetariánská večeře. „Můj bratr nejí maso a já pro něj ráda vařím bez masa. Mnohdy jsou ty recepty mnohem lepší než s masem,“ dodává.
V současné době Julie Kučerovská studuje hotelovou školu. „Mým snem je potom jít někam na stáž a učit se tam vařit,“ uzavírá.
Cheesecake do skleničky podle Julie Kučerovské
Suroviny na 4 porce:
200 gramů čokoládových sušenek
100 gramů změklého másla
250 gramů mascarpone
200 gramů tučného tvarohu
100 gramů moučkového cukru
2 hrsti čerstvého ovoce (ostružiny, maliny, borůvky…)
Sušenky dejte do mixéru se sekacím nástavcem a rozmixujte na malé kousky. Drť přesypte do mísy, přidejte k ní změklé máslo pokrájené na kostky a rukama suroviny spojte.
Když vzniklou hmotu zmáčknete, měla by držet pohromadě. Jednu polovinu hmoty rovnoměrně rozdělte do skleniček a namačkejte ji na dno. Druhou polovinu nechte na ozdobu.
Mascarpone s tvarohem a moučkovým cukrem utřete metlou do jemné pěny,
Na sušenkovou drť ve skleničkách navrstvěte rovnoměrně krém tak, aby vystačil na všechny čtyři skleničky. Krém posypte zbylou sušenkovou směsí a ozdobte ovocem.
Související
-
Kniha o pivu naučí správně ochutnávat oblíbený nápoj a také...
Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem. Tak zní podtitul Knihy o pivu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. V pořadu Dámská jízda publikací zalistova...
-
Kytky jsou k jídlu, připomíná první česká profesionální květožroutka
Jsem květožroutka. To o sobě říká Jana Vlková, která už vydala tři knihy na toto téma. Ta poslední má název Kytky k jídlu v receptech i herbáři.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.