Kniha o pivu naučí správně ochutnávat oblíbený nápoj a také ho využívat v kuchyni
Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem. Tak zní podtitul Knihy o pivu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. V pořadu Dámská jízda publikací zalistovala Mirka Nezvalová.
V knize se dozvíte, jak připravit ochutnávku jako zážitek, jak pivní sklo ovlivňuje vnímání piva a také to, že vařit s pivem je radost. Autoři Pavel Borowiec a Marcela Titzlová nabízejí dvacet receptů na polévky, hlavní chody i dezerty.
Pavel Borowiec je publicista a zakladatel časopisu Pivo, Bier & Ale a také porotce nejvýznamnějších degustačních evropských soutěží. Marcela Titzlová je novinářka a knižní autorka, která se věnuje především životnímu stylu a historii.
Oříšky v pivním karamelu
Ingredience:
150 ml stoutu (tmavé výrazné silné pivo)
250 g nesolených burských oříšků
150 g třtinového cukru
1 balení vanilkového cukru
½ lžičky soli
sušené chilli papričky (nejlépe z mlýnku nebo dobře rozdrcené)
Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte papírem na pečení. Do středně velkého rendlíku nasypte burské oříšky, přidejte třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a pivo.
Pomalu zahřívejte a současně míchejte, dokud nezačne směs vřít. Hned poté snižte teplotu a míchejte asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a podle chuti posypte chilli papričkou.
Plech vložte do trouby na 10 minut, poté ho vyjměte a oříšky promíchejte. Následně plech vraťte do trouby a nechce péci ještě 10 minut. Nakonec plech z trouby opět vyndejte a nechte vychladnout. Oříšky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.