Žena, která učí Čechy jíst květiny, vydala kuchařku s pampeliškovými recepty

11. duben 2019

Pampelišky jsou tématem nejnovější kuchařské knihy Jany Vlkové. Ta sama sebe označuje za kytkožroutku a snaží se i ostatním ukázat, že jedlé květiny si zaslouží místo na našich talířích.

Bývalá novinářka už v roce 2015 vydala Květinovou kuchařku, kterou poté ještě doplnila kapesním diářem. Loni se na pultech objevila její kniha Kytky k jídlu v receptech a herbáři a letos přidává Pampelišky k jídlu.

Obálka knihy Pampelišky k jídlu

Nabízí celkem dvacet receptů. „Pečlivě jsem vybírala ty nejlepší. Asi můj nejoblíbenější je ten, který jsem zařadila na první místo. Je to sendvič se spařenými pampeliškovými listy, sušenými rajčaty nakládanými v oleji a parmazánem. Ta kombinace je opravdu neodolatelná,“ říká Jana Vlková.

Pampeliškové listy doporučuje pro řadu receptů spařit. „Setkala jsem se s tím i v jiných kuchyních. Pokud listy spaříme krátce ve vodě, sníží se hořkost, hořké látky se vylouhují a my máme takovou zeleninu,“ vysvětluje.

S jarem všem kuchařkám a kuchařům doporučuje, aby se nebáli vyjít kousek za město a zkusit něco z jarní nabídky. „Začíná růst řebříček, pak samozřejmě sedmikrásky, ty jsou úžasné, a myslím, že letos bude krásná sezóna ptačince prostředního,“ dodává.

Jana Vlková pořádá i vycházkové semináře zakončené přípravou jídel. „Mám velikou radost, že můžu v poslední době vyjíždět i mimo Prahu. Letos budu mít například seminář v Botanické zahradě v Táboře. V sobotu 8. června tu bude prohlídka a degustace a společný kulinární workshop,“ zve.

Zájemce také odkazuje na svůj web kytkykjidlu.cz. Zde najdou pozvánky na semináře, recepty, popisy rostlin i informace o kuchařských knihách.

Spustit audio

Související