Žena, která učí Čechy jíst květiny, vydala kuchařku s pampeliškovými recepty
Pampelišky jsou tématem nejnovější kuchařské knihy Jany Vlkové. Ta sama sebe označuje za kytkožroutku a snaží se i ostatním ukázat, že jedlé květiny si zaslouží místo na našich talířích.
Bývalá novinářka už v roce 2015 vydala Květinovou kuchařku, kterou poté ještě doplnila kapesním diářem. Loni se na pultech objevila její kniha Kytky k jídlu v receptech a herbáři a letos přidává Pampelišky k jídlu.
Nabízí celkem dvacet receptů. „Pečlivě jsem vybírala ty nejlepší. Asi můj nejoblíbenější je ten, který jsem zařadila na první místo. Je to sendvič se spařenými pampeliškovými listy, sušenými rajčaty nakládanými v oleji a parmazánem. Ta kombinace je opravdu neodolatelná,“ říká Jana Vlková.
Pampeliškové listy doporučuje pro řadu receptů spařit. „Setkala jsem se s tím i v jiných kuchyních. Pokud listy spaříme krátce ve vodě, sníží se hořkost, hořké látky se vylouhují a my máme takovou zeleninu,“ vysvětluje.
Omeleta plněná ricottou a pampeliškovými listy
Na jedlé květiny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku, upozorňuje Jana Vlková. Napsala už tři kuchařky. V té nejnovější s názvem Pampelišky k jídlu nabízí například recept na omeletu.
S jarem všem kuchařkám a kuchařům doporučuje, aby se nebáli vyjít kousek za město a zkusit něco z jarní nabídky. „Začíná růst řebříček, pak samozřejmě sedmikrásky, ty jsou úžasné, a myslím, že letos bude krásná sezóna ptačince prostředního,“ dodává.
Jana Vlková pořádá i vycházkové semináře zakončené přípravou jídel. „Mám velikou radost, že můžu v poslední době vyjíždět i mimo Prahu. Letos budu mít například seminář v Botanické zahradě v Táboře. V sobotu 8. června tu bude prohlídka a degustace a společný kulinární workshop,“ zve.
Zájemce také odkazuje na svůj web kytkykjidlu.cz. Zde najdou pozvánky na semináře, recepty, popisy rostlin i informace o kuchařských knihách.
Související
-
Quiche nebo taštičky z listového těsta s pampeliškami
Dostat květiny na naše talíře se snaží Jana Vlková, která vydala už tři kuchařské knihy. Ta nejnovější se jmenuje Pampelišky k jídlu a je v ní mimo jiné recept na quiche.
-
Smažené květy, salát s podbělem. Na květinách si pochutnáte, říká autorka kuchařky
Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení chce do kuchyní vnést Květinová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Její autorkou je doktorka přírodních věd Jana Vlková.
-
Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám
Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro podporu obnovy těla.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka